Ce s-a întâmplat cu refugiații ucraineni care au venit în Europa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
”Includerea refugiaților ucraineni pe piața muncii a fost mai rapidă decât pentru alte grupuri de refugiați”.

La un an de la invazia Rusiei care i-a forțat să părăsească țara, peste 600.000 de ucraineni (sau mai bine zicem ucraineni) și-au găsit deja un loc de muncă în Europa, mai ales în Polonia, Germania, Cehia și Olanda. Luând în considerare cei care s-au înscris pe listele de angajare, rata de angajare se apropie de 60%. Și ce reiese dintr-un raport al Comisiei Europene pe care EuropaToday l-a obținut în exclusivitate.

Ponderea angajaților este impresionantă și pare să confirme ceea ce a reieșit dintr-o analiză OCDE, și anume că ”includerea refugiaților ucraineni pe piața muncii a fost mai rapidă decât pentru alte grupuri de refugiați”.

În Țările de Jos, de exemplu, mai mult de jumătate dintre femeile ucrainene și-au găsit de lucru la mai puțin de un an după ce au fugit din Ucraina. 

Potrivit documentului Comisiei Europene, până în prezent 4 milioane de ucraineni au avut acces la mecanismul de protecție temporară, instrument pe care UE l-a implementat pentru prima dată în istoria sa și care permite acordarea de permise de ședere și de muncă valabile 3 ani, sărind peste procedurile birocratice normale.

Unde s-au stabilit refugiații

Aproape jumătate dintre refugiații ucraineni s-au stabilit între Polonia (984.000) și Germania (919.000). Pe locul trei se află Cehia, cu 445.000 de refugiați, urmată de Italia (177.000) și Spania (165.000). 

Accesul la muncă nu a fost același în toate țările. În termeni absoluti, conform datelor Comisiei, puțin peste 1 milion de ucraineni s-au înscris la centrele de locuri de muncă din UE, în marea majoritate sunt femei: dintre aceștia, 614.000 și-au găsit de lucru, în timp ce 413.000 sunt încă șomeri. Apoi sunt 53.000 care primesc ajutor de șomaj. 

Țara cu cel mai mare număr de muncitori ucraineni este Polonia, cu 197.000 de angajați față de 13.000 care sunt încă șomeri. Apoi este Germania, cu 125.000 de angajați față de 314.000 de șomeri. 

Numărul de angajați în Cehia este semnificativ, unde sunt 99.000 față de 14.000 fără muncă. Dintre marile țări UE, Olanda este cea cu cea mai mare pondere de refugiați angajați: din cei 96.000 de ucraineni care au primit protecție temporară, 62.000 lucrează: aproape 2 din 3.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel