Ce s-a întâmplat cu cei 2.500 de supraviețuitori ai Azovstalului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ
Fotografie cu rol ilustrativ
Vicepremierul Kievului, Iryna Vereșciuk, a reiterat că Ucraina „va lupta pentru întoarcerea fiecăruia dintre ei”. 

Aproape 2.500 de luptători de la oțelăria Azovstal din Mariupol s-au predat forțelor ruse după ce ordinul a venit direct de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Dar despre soarta și locul detenției lor, la trei zile după evacuarea totală a uzinei, misterul rămâne. Potrivit lui Denis Pushilin, șeful autoproclamatei Republici Donețk, „2.439 de persoane au fost reținute și sunt în arest, inclusiv 78 de femei”, potrivit Euro Today.

Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip cu soldații ucraineni aflați în arest după ce a anunțat că forțele sale au scos ultimii ostatici din tunelurile subterane extinse ale uzinei Mariupol. 

Însă imaginile nu îl arată  pe comandantul batalionului Azov, Denis Prokopenko, luat din oțelărie „într-un blindat special” pentru a-l proteja „de mânia” mulțimii, conform versiunii ruse. 

Cucerirea îi oferă lui Putin o victorie mult dorită în războiul care a început în urmă cu aproape trei luni

Oficialii ruși și mass-media de stat i-au definit pe luptători drept neo-naziști și criminali. Denis Pușilin, liderul pro-rus al unei zone din estul Ucrainei controlată de separatiștii susținuți de Moscova, a declarat că printre cei capturați se numără și unii cetățeni străini, deși nu a oferit detalii și a adăugat că aceștia cu siguranță vor fi judecați.

„Cred că justiția trebuie restabilită”, a spus agenția de presă de stat rusă Tass, adăugând că „există o cerere pentru aceasta din partea oamenilor obișnuiți, a societății și, probabil, a părții sănătoase a comunității mondiale”.

Printre apărătorii oțelăriilor se numără membrii Regimentului Azov, născuți ca batalion de voluntari din formațiuni politice și ultranaziste și de extremă dreapta și apoi încorporați ca parte integrantă a armatei.

Negocieri și schimburi de prizonieri

Negociatorul rus și șeful Comisiei de Afaceri Externe a Dumei, Leonid Slutsky, a declarat că Moscova va lua în considerare „posibilitatea” unui schimb între luptătorii regimentului Azov și oligarhul ucrainean Viktor Medvedchuk, un bărbat considerat apropiat de președintele rus Vladimir Putin, capturat luna trecută într-un blitz Kiev 007. Dar vestea a fost negată ulterior de Moscova.

Nu se știe dacă înainte de a da ordinul de evacuare de la combinatul siderurgic Zelensky a convenit și asupra unui eventual schimb. Președintele ucrainean a dezvăluit însă că înțelegerea pentru scoaterea luptătorilor a fost complexă.

"Am negociat cu Turcia, Elveția și Israelul. A fost cu Franța în primul rând din cauza relațiilor liderilor cu Federația Rusă", a spus el, citat de Ukrinform, adăugând că și Națiunile Unite au jucat un rol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel