Ce rost are să închidă Băsescu Antena 3
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ești mulțumit cu operatorul tău de cablu? Ai posibilitatea să-l schimbi, dacă nu-ți place? Ar fi bine să rămână doar unul sau doi giganți în domeniu? De fapt, de ce să-i întrebăm pe consumatori, nu părerea lor contează, ci a autorităților. În primăvară, ministrul Comunicațiilor spunea că fuziunea RCS-UPS ar genera un colos care acoperă 60 la sută din piață. Acum, un ziar apropiat Puterii scrie că sunt mari șanse ca proprietarul 10Tv să își cumpere principalul concurent.

val-vilcuCe s-a schimbat, cine a reevaluat situația și de ce a făcut-o? Concentrarea nu are doar implicații economice, miza e politică, fiindcă presa, indiferent ce spune  Lăzăroiu, înseamnă democrație. Nu e prea democratic ca în domeniul cabliștilor să rămână, la nivel național, doar un elefant dresat, plus câțiva șoricei răspândiți prin orașele mici, dârdâind de frica motanilor din Consiliile județene.

Societatea civilă a încetat de mult să discute astfel de probleme. Mare parte ar răsufla ușurată dacă ar dispărea presa care o întreabă, uneori, de sănătate.

Așa că, printre jurnaliști, circulă deja trei scenarii privind lichidarea unuia dintre posturile de știri neafiliate Puterii, cel mai probabil Antena 3. A suprima orice post de știri în afara TVR Info ridică riscuri pe plan extern. Mașina portocalie de bruiaj ar face față scandalului intern, iar o singură lichidare ar putea fi justificată, în afară. Există și semnale oficiale: la nivelul Senatului se discută modificări în legea Audiovizualului. Anulând obligația operatorului de a retransmite în pachetul de bază principalele posturi în ordinea audienței, Antena 3 va putea fi exilată în zona HBO, la care nu sunt prea mulți abonați. Explicația comercială: operatorul are interes să difuzeze propriul program de știri, plus programele TVR, obligatorii. Altă variantă ar fi înăsprirea sancțiunilor și o avalanșă de amenzi, care să sufoce financiar postul respectiv. Cu un CNA numit politic, plus ceva trădări, în rezervorul de combustibil, mașina de amenzi va dudui. Cea mai drastică variantă ar merge până la suspendarea licenței, pe trei luni, cu o lună sau două înaintea alegerilor.

Închiderea Antena 3 ar da satisfacție electoratului taliban, dar ar crea un sentiment de revoltă în rândul publicului larg. Nu pare o mișcare eficientă din punct de vedere electoral. Într-o lume normală. Odată că noi nu trăim într-o astfel de lume, pe de o parte, pe de alta PDL nu mai are ce pierde. Cei care i-au rămas fideli îl votează și dacă îi închide pe ei, nu doar un post de televiziune, iar pentru restul vor fi activate alte strategii de captare. Dacă iese, bine, dacă nu, măcar s-au răzbunat, ca fundașul echipei eliminate care îi rupe piciorul unui atacant, înainte să fluiere arbitrul. În cazul nostru, arbitrul jucător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel