Ce Românie au românii! Și ce ușor uită asta!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Mai ia cineva România în serios?

Românii sunt în febra cumpărăturilor pentru minivacanța de 1 Decembrie. Magazinele sunt arhipline cu tot felul de nebunii care îndeamnă la spirit naționalist, patriotism și dragoste de glie. Nu mai sunt de ajuns de mult doar stegulețele în geam sau la mașină, nici berea, micul și fasolea cu ciolan. Mai nou, găsești prin rafturi și în online boxeri "breathable" cu însemnele tricolorului, fasole neagră din Polonia, cârnați care-și dublează volumul în ulei încins, vopsea de păr, hăinuțe de câini și eșarfe în trei culori și, da, capace de WC și chiar silicat pentru litieră în... da, exact, roșu, galben și albastru! De la tricouri, căni și brelocuri s-a trecut ușor (și subtil!) la altele "mai grele", precum papioane tricolore, becuri cu joc de lumini, accesorii pentru camioane și covoraș pentru intrare în culorile naționale. Să te tot ștergi pe ea Românie! Mai rămâne să găsim la raft și saci de gunoi sau hârtie igienică în trei culori! Cu sancțiunile occidentale aplicate rușilor a apărut deja. Și nu mare mi-ar mai fi mirarea să începem să avem în baie și imnul național imprimat pe role în 3 straturi!

Mi-e frică să nu ne transformăm și noi într-un mare Shein românesc de unde poți comanda de la perdele de duș cu chipul lui Trump până la șosete cu chipul Prințesei Diana pe talpă!

Unde-o mai fi respectul de țară? Sau... ce mai e și ăla? România asta, așa cum e ea, ne rabdă pe toți, așa cum suntem. E draga noastră, e pământul nostru de sub picioare, e căsuța-n care avem loc cu toții, buni și răi laolaltă. E a ta, a mea, a noastră și a lor, frații din diaspora. Oare nu merită un strop în plus de iubire? Ne-o bârfim fără oprire că e săracă, mizeră, coruptă, incorigibilă, plină de hoți și de șmenari, cu gropi în asfalt și poduri care cad, cu prea multe cutremure, politicieni neputincioși, partide toxice și legi proaste.

Dar mai vedem și altceva pe lângă? Cât de frumoase și de luminoase ni-s plaiurile, cât de talentați ni-s artiștii, sportivii și copiii care vin de afară cu gâtul plecat de la prea multe medalii, cât de înțelepți ne sunt bătrânii și cum știu din puțin să facă să fie mult și bun, cât de pregătiți ni-s dascălii și antrenorii și instructorii... De ce ne place să uităm de noi când alții își aduc aminte de ai noștri și-ale noastre? Mi-aș dori să audă cât mai mulți cum gândesc americanii despre România, ce frumos vorbesc despre țara noastră, despre cultura noastră, despre bucătăria noastră, despre dansurile noastre, despre munții și marea noastră... 

Ce frumoasă și curată ne ești, tu, Românie!

În urmă cu o săptămână am petrecut două zile pe drumuri, prin țară. 9 ore dus, 9 ore întors. Eu n-am văzut șosele rupte, nici gunoaie pe marginea drumurilor, nici case dărăpănate, nici garduri smulse, nici păduri tăiate, nici munți de plastic la margine de oraș.  În schimb, mi-au luat ochii gospodării faine, îngrijite, și-n sud, și-n Ardeal, și mai spre vest. Case care par locuite de îngeri. Șoferi atenți în trafic. Grădini și curți dichisite. Biserici luminate, atinse parcă de mâna Lui.

Românie, bună Românie, învață-ne tu să te prețuim mai mult! Și fă din încruntarea noastră zâmbet de mulțumire și recunoștință! Ne ești "totul" așa cum ești tu, ocărâtă la tot pasul și biciuită din vorbe! Iartă-ne că nu știm să-ți dăm mai mult la schimb! Și că am ajuns să facem din stindardul tău... bikini și prosoape de bucătărie! Mai cumplit e că pe multe dintre articolele de "merchandise aniversar" scrie... made in Romania.

Vine ziua ta imediat! Să ne rămâi așa cum ești și să ne mai lași să locuim prin tine încă niște sute de ani sau cât vei vrea tu! A... și La mulți ani, bătrâno, cu o zi înainte! Să facem și noi, măcar acum, ca americanii care încep să pună hotdogii pe grătar încă din 3 iulie!

Iată doar câteva dintre cele mai "tricolore" articole disponibile, la scară largă, pe internet. Unele dintre ele, nu știu de ce, mă neliniștesc:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel