Data actualizării:
Data publicării:

Ce rol au mustățile câinilor și de ce nu trebuie să le tai

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Unii oameni cred că mustățile câinilor nu au niciun scop și le taie, dar acestea sunt de fapt esențiale pentru a-i ajuta pe câini să exploreze lumea. Continuă să citești pentru a afla mai multe informații!

Multe persoane nu realizează că mustățile aspre și lungi de pe fața unui câine au, de fapt, un scop important. Unii proprietari de câini chiar încearcă să taie mustățile câinelui pentru că le par dezordonate.

Aceste mustăți ale câinelui au mai multe roluri  și pot ajuta câinele să exploreze lumea din jurul lor. Ele îi ajută pe câini în multe aspecte ale vieții lor și îi pot ghida în întuneric, ajutându-i să își dea seama de dimensiunea diferitelor obiecte!


Ce sunt mustățile?

Mustățile sunt fire lungi și aspre care apar în mod obișnuit în jurul botului, maxilarului și deasupra ochilor unui câine. Ele sunt adânc încastrate în piele, iar foliculii de la baza acestor mustăți sunt plini de nervi care transmit mesaje senzoriale către creierul câinelui.

Mustățile câinelui nu sunt ca celelalte fire de păr din blana unui câine - sunt foarte delicate și s-a spus că sunt la fel de sensibile la atingere precum vârfurile degetelor umane! De aceea, dacă ai atins vreodată mustățile câinelui tău, este posibil să clipească sau să se retragă ca răspuns.

2. Sursa foto... (happy-golden-retriever-caine_93363600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret


De ce au câinii mustăți?

Câinii au mustăți pentru a-i ajuta să exploreze lumea, trimițând informații senzoriale către creier. Câinii nu au cea mai puternică vedere, așa că se bazează pe mustăți, în special atunci când detectează obiecte mici sau orice este în apropiere. Orice atingere sau mișcare a aerului în apropierea mustăților unui câine stimulează nervii de la baza acestora, trimițând semnale vitale către creier.

Mustățile îi ajută pe câini să înțeleagă ce sunt lucrurile și să determine dimensiunea, forma și viteza obiectelor. Ele pot chiar să-i ajute să vadă în întuneric și să determine dacă pot trece prin spații mici.

Mustățile câinelui din jurul ochilor oferă și protecție, deoarece atunci când mustățile intră în contact cu ceva, de obicei îi determină să clipească, evitând astfel pătrunderea unor corpuri străine, cum ar fi murdăria, în ochii lor. În plus, mustățile pot preveni ca patrupedul să fie lovit în ochi de ramuri sau crengi în timpul plimbărilor, deoarece aceste mici fire pot simți unde sunt lucrurile.

Mustățile unui câine sunt printre primele fire de păr care se dezvoltă și îi ajută să se orienteze în mod sigur încă de la început. 

3. Sursa foto... (golden-retriever-caine_20357100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret


Mustățile sunt instrumente excelente de vânătoare

Nu doar că mustățile sunt instrumente esențiale pentru a-i ajuta pe câini să se orienteze, dar îi și ajută să fie vânători de succes. Mustățile câinilor îi ajută să observe obiectele în mișcare, deoarece când aerul se mișcă, se reflectă și este captat de mustățile lor. Acest semnal îi ajută pe câini să determine dimensiunea și forma obiectului sau prăzii în mișcare, precum și viteza cu care se deplasează. Acest lucru le face deosebit de utile pentru vânătoare, deoarece pot alerta câinii cu privire la locația prăzii. Mustățile lor, alături de incredibilul simț al mirosului, sunt cele două motive principale pentru care câinele este un vânător atât de bun!

Dacă patrupedul este folosit pentru vânătoare, este crucial să nu-i tai mustățile, deoarece acest lucru va avea un impact semnificativ asupra abilității sale de a vâna și de a găsi pradă, putând reduce, de asemenea, încrederea sa generală prin înlăturarea unei surse importante de informații. Ar fi ca și cum ai înlătura unul dintre cele mai mari simțuri ale lor.

4. Sursă foto... (caine-dormind3_54698700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepic.diller

Pot să tai mustățile câinelui?

Noi nu am recomanda niciodată unui stăpân să îi taie mustățile animalului, decât dacă este sfătuit de un medic veterinar. Unii frizeri pentru câini le taie din motive estetice, dar aceasta nu este o idee bună. Este adevărat că mustățile câinilor tind să apară în mod sporadic, în timp ce la pisici apar în linii ordonate, dar ele au un scop important și nu ar trebui îndepărtate.

E adevărat că patrupezii nu simt durere atunci când le sunt tăiate mustățile, deoarece firele de păr nu conțin receptori de durere, însă tăierea lor ar putea crea confuzie. Acest lucru poate afecta capacitatea lor de a estima când sunt obiecte în apropiere, ceea ce îi va face pe câini mult mai puțin încrezători.

Dacă frizerul a tăiat mustățile, nu vă faceți prea multe griji, deoarece acestea cresc din nou. Asigurați-vă doar că știu să nu le taie din nou data viitoare. De asemenea, nu ar trebui niciodată să smulgeți mustățile unui câine, deoarece au multe terminații nervoase la bază, ceea ce le face dureroase, potrivit Purina.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel