Ce au promis Xi Jinping și Putin când s-au salutat de ”la revedere”/ VIDEO. Cristian Diaconescu: Orice cuvânt care apare public are un anume stat sau grup de state ţintă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video
captură video
Președintele Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au fost filmați luându-și la revedere, după vizita de două zile a liderului chinez la Kremlin, și vorbind despre schimbări geopolitice care vor avea loc în curând în întreaga lume. Cristian Diaconescu a venit cu observaţii.

Președintele Chinei Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, și-au luat rămas bun în urma discuțiilor de la Moscova și au avut, la poarta cu perdeluță a Kremlinului, unde l-a condus Putin pe Xi, un dialog straniu despre „schimbări nemaivăzute de 100 de ani”, care vor avea loc. Este un moment care a fost supraanalizat de presă în ultimele ore şi în jurul căruia s-au adunat comentarii în online de toate felurile. Cuvintele celor doi, la despărţire, au devenit virale:

Xi a întins apoi mâna pentru a i-o strânge pe a lui Putin și a spus: „Ai grijă, te rog, dragă prieten”. Putin a răspuns ținându-l de mâna pe Xi cu: „O călătorie sigură”.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a comentat, în direct la Digi24: "După părerea mea sunt excesiv de multe speculaţii. Evident, înţeleg situaţia foarte complicată şi reverberaţiile unei întâlniri la cel mai înalt nivel între Federaţia Rusă şi China, dar ce pot să vă spun din practica internaţională este că orice fel de cuvânt care apare public are un anume stat sau grup de state ţintă, nu numai grup ţintă de cetăţeni. Din acest punct de vedere, sunt sigur că ceea ce preşedintele chinez a transmis presupunea o anumită reacţie în zona occidentală şi cu predilecţie spre americani. Luaţi-o ca pe un exerciţiu de comunicare, şi nu ca pe o scăpare care ar fi arătat elemente de conţinut din dialogul bilateral."

Putin, mai puternic după vizita lui Xi Jinping?

"Un anumit grad de dependenţă a apărut clar pe parcursul acestei vizite. Problemele de fond nu sunt cunoscute public, faptul că cei doi preşedinţi au păstrat un fel de discreţie are o anumită semnificaţie. China a făcut un pas înainte şi din perspectiva rivalităţii cu Statele Unite dar şi din ideea de a nu pierde pieţe mari, cele europene. Aşa că este o vizită, cum se spune, cu rezultat calibrat" a apreciat Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel