CE pune capăt unei proceduri împotriva României. Despre ce este vorba
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Comisia Europeană a decis să oprească o procedură lansată împotriva României, de încălcare a dreptului comunitar în privinţa produselor alimentare.

Comisia Europeană a decis închiderea procedurii de încălcare a dreptului comunitar lansată împotriva României în cazul măsurilor restrictive asupra produselor alimentare, care favorizau produsele locale în detrimentul celor importate, informează un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres. 

Încălcare a legislației UE



În 15 februarie 2017, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, pe motiv că normele naţionale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole şi alimentare contravin legislaţiei UE.

În România, marilor comercianţi cu amănuntul li se cerea să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor. Aceeaşi lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire (articolul 49 din TFUE).

Care este dreptul UE



În conformitate cu dreptul UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai în cazul în care exista o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive.

România nu au furnizat dovada faptului că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale.

În urma scrisorii de punere în întârziere şi a dialogului care a urma apoi cu autorităţile române, reglementările din Legea alimentelor au fost modificate, iar restricţiile privind libera circulaţie a mărfurilor şi libertatea de stabilire au fost eliminate, precizează Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel