Data actualizării:
Data publicării:

Ce preferințe au românii în materie de imobiliare. Expert: Cel mai important aspect pe care îl vedem de 8 ani / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Diana Micu, expert imobiliar, a fost invitată la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News și DC Business, unde a vorbit despre ce preferințe au românii atunci când cumpără sau închiriază o locuință. 

În cadrul emisiunii realizate de Mihai Ciobanu, Diana Micu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, ce fel de locuințe preferă românii și care sunt dotările pe care aceștia le caută atunci când închiriază. 

„Locuințe noi sau apartamente construite înainte de 1990? Care este procentul și cum evoluează lucrurile din această perspectivă?”, a întrebat Mihai Ciobanu. 

„Ambele variante sunt la căutare. Depinde foarte mult de bugetul fiecăruia și de zona de interes.

Blocurile vechi, în mod obligatoriu, ar trebui să fie mai ieftine decât cele noi, având în vedere degradările care se produc pe partea de structură de rezistență, de izolații, instalații electrice și sanitare și mai ales din faptul că apartamentele noi se predau cu garanții de la dezvoltator, o garanție obligatorie impusă de stat, de 3 ani de zile, și garanție pe viață pentru construcție.

Pentru apartamentele noi, cumpărătorii au varianta de a-și personaliza interioarele și pe alocuri de a optimiza traseele electrice, sau poate pot solicita un perete în plus sau în minus.

Deci depinde foarte mult de zona de interes. Cerere întotdeauna va exista și pentru cele noi, și pentru cele vechi.”, a spus Diana Micu. 

„Garsoniere, apartamente cu două, trei camere, ce preferă românii? Care sunt categoriile de vârstă care aleg una dintre aceste variante?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„Depinde de profilul cumpărătorului. Dacă ne referim la investitor, cei care cumpără să închirieze mai departe, și sunt foarte mulți în perioada aceasta care cumpără ca și investiție pentru că le este frică de rata inflației, ei preferă locuințe cât mai mici, garsoniere, studiouri și poate două camere. Studio înseamnă bucătărie cu living la comun și dormitorul separat.

Pentru utilizatorii finali, cei care cumpără ca să locuiască, pe primul loc sunt apartamentele cu două camere, din simplul motiv că ele sunt mai accesibile ca preț și se încadrează cu TVA-ul de 5% și atunci apartamentul este mult mai ușor accesibil față de cel cu 3 camere. Pe locul doi vin studiourile, cele cu bucătărie comună, și pe ultimul loc garsonierele.”, a spus Diana Micu. 

Cele mai căutate dotări

„Care sunt dotările pe care le caută românii în anul 2023? Presupun că locul de parcare este o prioritate, zona, accesul la metrou, la mijloacele de transport în comun, școală.”, a spus Mihai Ciobanu. 

„Cel mai important aspect pe care îl vedem de 8 ani, la cumpărători, este distanța față de metrou. Majoritatea celor care cumpără în București sunt tineri. Cei care vin la facultate să studieze și ulterior rămân în București, iar pentru o persoană care vine pentru prima dată într-un oraș pe care nu-l cunoaște, este esențial să se poată deplasa cu ușurință și să nu aibă riscul, cel puțin la început, de a se pierde. Ulterior, rămân în zona în care au fost obișnuiți.

Deci primul criteriu este metroul. Cei care conduc destul de mult sunt ok și cu accesul la STB.

Sigur că toate împrejurimile ajută. Dacă o zonă are facilități pentru locuitori, spații comerciale, grădinițe, spații verzi, clar este un avantaj și foarte importantă este și compartimentarea apartamentului.”, a spus Diana Micu la emisiunea „Totul despre bani", de pe News si DC Business. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel