Ce poate dezvălui pielea unei persoane despre ea?
Pielea noastră este cel mai mare organ al corpului și unul dintre cele mai complexe, care conține, printre alte caracteristici, glande sudoripare, vase de sânge și terminații nervoase.
Pielea formează o barieră de protecție crucială între mediul extern și organele noastre interne. Ne protejează împotriva agenților patogeni și a substanțelor chimice, servind în același timp la reglarea temperaturii.
De asemenea, acționează ca un organ senzorial, stochează apă și grăsimi și ajută la producerea vitaminei D atunci când este expus la soare.
Dar pielea poate fi, de asemenea, o fereastră către sănătatea noastră generală, a declarat Shari Lipner, profesor asociat de dermatologie clinică la Weill Cornell Medicine, pentru Newsweek .
Cum poate pielea să dezvăluie semne de boală?
Modificările pielii pot fi un indicator al mai multor afecțiuni medicale sau boli de bază, deși majoritatea tulburărilor cutanate nu sunt semne de boală gravă.
Dacă pielea capătă un aspect galben sau albul ochilor devine galben, acesta este adesea un semn că individul are niveluri crescute de enzime hepatice sau bilirubină, ceea ce poate indica o problemă cu sistemul hepatobiliar - ficatul, vezica biliară și căile biliare - cum ar fi icterul.
În mod similar, dacă palmele devin de o culoare galben intens sau pielea ta devine gălbuie-portocalie, acesta poate fi un semn al ingestiei excesive de beta-caroten. Consumul excesiv de alimente bogate în această substanță – precum morcovii, dovleceii și cartofii dulci – sau suplimentele cu beta-caroten, poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de carotenemie, care se caracterizează prin aceste simptome.
Mâncărimea pielii este ceva de care să vă faceți griji?
Deși mâncărimea pielii este relativ frecventă, în cazuri rare, aceasta poate fi un semn al unei boli de bază, cum ar fi diabetul sau limfomul. A avea mâncărimi ale pielii nu înseamnă neapărat că aveți oricare dintre aceste afecțiuni și există cauze ale acestui simptom care sunt mult mai frecvente, de exemplu, afecțiuni ale pielii precum eczema sau infecțiile pielii.
Conform unui studiu din 2021, dermatita seboreică – o afecțiune comună a pielii care afectează în principal scalpul, cauzând pete solzoase, piele roșie și mătreață – este mai răspândită la pacienții cu boala Parkinson. Afecțiunea pielii a fost, de asemenea, asociată cu HIV și pare să fie mult mai răspândită la pacienții infectați cu virusul.
Erupțiile cutanate pot fi un semn al multor probleme și pot fi cauzate de factori atât de variați precum căldura, reacțiile alergice sau medicamentele. Dar, în unele cazuri, erupțiile cutanate pot fi și un semn al bolilor de bază.
De exemplu, atât bolile Lyme, cât și lupusul produc erupții cutanate distincte. Iar sifilisul secundar duce uneori la o erupție cutanată caracteristică pe palme, conform Anthony Rossi, un dermatolog certificat de către Academia Americană de Dermatologie.
Semnele de avertizare ale bolilor de inimă sau ale problemelor cu vasele de sânge pot apărea și pe piele
De exemplu, Lipner a spus că unele probleme cu inima pot duce la pete violete pe piele. Și potrivit lui Rossi, dacă există inflamație în anumite vase de sânge, pielea poate prezenta semne de culoare violetă, o afecțiune caracterizată de puncte roșiatice care nu se albesc atunci când sunt comprimate.
Scorbutul este o boală cauzată de deficiența de vitamina C, care poate duce la o piele care se învinețește cu ușurință. Scorbutul este relativ rar astăzi în țările mai bogate, dar este mai frecvent în lumea în curs de dezvoltare și este adesea asociat cu malnutriția.
Ce poate dezvălui pielea unei persoane despre ea?
Pielea poate dezvălui o varietate de indicii despre stilul de viață și comportamentele unei persoane. Un dermatolog poate analiza cât de bronzat este cineva sau poate căuta semne de deteriorare a soarelui pentru a evalua cât de multă expunere în aer liber a avut persoana respectivă.
Persoanele care fumează vor observa adesea modificări ale pielii. Fumătorii pot avea decolorarea pielii de pe degete, în timp ce pe față pot apărea pete întunecate. Acest obicei poate provoca, de asemenea, pielea să îmbătrânească prematur, a spus Lipner.
S-a demonstrat că fumatul dăunează mecanismelor de reparare a pielii. De asemenea, afectează substanțele fibroase cunoscute sub numele de colagen și elastină, care oferă rezistență, susținere și elasticitate. Fumătorii tind să aibă mai puține fibre de colagen și elastină, ceea ce poate duce la ca pielea să devină slăbită, întărită și mai puțin elastică, conform studiului din 2019.
Pielea poate prezenta, de asemenea, indicii că un individ ar putea să nu doarmă suficient.
”Cercănele întunecate, lasate și întunecate de sub ochi pot fi un indiciu pentru oboseală”, a spus Steven Daveluy, dermatolog la Wayne State University School of Medicine, într-o postare pe blog pentru Academia Americană de Dermatologie.
Pielea uscată și cu mâncărimi este frecvent experimentată de oameni, în special iarna. Dar această afecțiune poate fi cauzată și de spălarea constantă a mâinilor sau de utilizarea frecventă a dezinfectanților pe bază de alcool, precum cele care au devenit omniprezente în timpul pandemiei de COVID.
Cum ar trebui să arate pielea sănătoasă?
Potrivit lui Rossi, pielea sănătoasă vine sub mai multe forme. Dar există câteva semne generale la care oamenii pot fi atenți. O culoare relativ consistentă a pielii sau chiar o pigmentare pe toată pielea poate fi un semn că organul este sănătos, a spus Lipner.
Dar unii experți notează că variațiile de culoare nu sunt neapărat întotdeauna semne ale pielii nesănătoase.
”Pielea sănătoasă poate varia în culoare și poate avea pistrui sau o pigmentare mai închisă în jurul zonei ochilor. Pielea sănătoasă poate avea câteva vase de sânge mai proeminente în jurul zonei nasului sau roșeață pe obraji. Adevărul este că pielea sănătoasă arată ușor diferit pentru diferite persoane și în diferite etape ale vieții lor”, a declarat dermatologul consultant, Malvina Cunningham, pentru Skin + Me.
Pielea sănătoasă ar trebui să arate și să se simtă oarecum netedă, deși asta nu înseamnă că trebuie să fie așa pe tot corpul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News