Ce planuri pregătesc PDL și Traian Băsescu după referendum
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
stelian fuia
stelian fuia

Analiștii politici au identificat trei scenarii pe care PDL le-ar putea aplica în perioada post-referendum, plecând de la o mișcare aparent neimportantă din interiorul partidului. Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii în mandatul lui Mihai Răzvan Ungureanu, și-a anunțat demisia din PDL și a decis să fondeze o așa numită ”Platformă agrariană”.

[caption id="attachment_222942" align="alignnone" width="640"] Foto: Mediafax[/caption]

O primă variantă este că aceste formațiuni orientate spre un electorat țintă bine precizat ar putea constitui bărcile de salvare de la un naufragiu al partidului. Totuși, e greu de crezut că PDL se va dezintegra sau că nu va intra în Parlament. ”Indiferent ce se întâmplă cu Traian Băsescu, PDL are resurse și un aparat de partid bine pus la punct, crede Antonie Momoc, specialist în marketing politic la Universitatea București. Electoratul său poate scădea sub 15 procente, dar nu va coborî sub 10 la sută”.

Ambele tabere, slăbite de referendum

Politologul Alfred Bulai susține că PDL are două variante, de fapt, și va lua o decizie în octombrie-noiembrie, după ce se vor cunoaște sondajele pre-electorale. ”Ambele tabere ies slăbite după referendum, crede Bulai. PDL, însă, a ajuns atât de jos încât nu mai are mult de pierdut, întrucât există un nucleu dur de alegători, care îi va rămâne fidel. Ideea este să recupereze, într-o formă sau alta, nehotărâții și pe alegătorii care pleacă de la USL. Mișcările, partidele nou înființate sau asociațiile civice pot fi folosite în două moduri: dacă obțin o cotă de încredere care să le propulseze peste pragul electoral, candidează singure, dacă rămân la 1-2 la sută, se va realiza o construcție politică gen Convenția Democratică, prin care să se regrupeze forțele de dreapta, să se facă o alternativă la USL etc”.

Noile formațiuni, cum este platforma agrariană, au puțin timp pentru a se înscrie la tribunal, mai ales că apariția unor contestații poate prelungi termenele cu jumătate de an după alegeri. La fel de dificil este să obțină notorietate în două-trei luni, cât au mai rămas până la generale.

Miza: 50 la sută plus unu

Antonie Momoc crede că PDL și Traian Băsescu își continuă planul de fragmentare a voturilor, care să permită păstrarea Puterii. ”O tactică plauzibilă ar fi să capteze electoratul dezorientat, care s-ar duce spre USL, sau pe nehotărâți. Dacă USL e împiedicat să facă 50 la sută, Traian Băsescu ar putea da din nou mandat lui Mihai Răzvan Ungureanu. Sau unui independent, cum a fost Isărescu, care să coaguleze o majoritate parlamentară, cu PP-DD și UDMR. E chiar mai bine pentru planul de a-l plasa la Cotroceni, în 2014, pe MRU, fără să se erodeze la guvernare. Pe de altă parte, ei câștigă și dintr-o unire pre-electorală a forțelor de dreapta, printr-o construcție opusă USL. Se mai estompează amintirea lui Emil Boc și se acoperă sigla PDL, așa cum au încercat și la locale”.

În condițiile în care numărul de mandate va scădea, cum se împacă nevoia unei alianțe anti-USL cu obligația de a împărți locuri eligibile formațiunilor componente? ”Nu este o problemă, dacă unii pleacă din PDL pentru a candida ca lideri ai unei formațiuni mici, a răsuns Momoc. Oricum, aveau un loc pe listă, dacă rămâneau, așa că PDL își redistribuie mandatele, sub alte sigle. Deja, numele Mișcării Populare a fost înregistrat la OSIM, de Ioana Băsescu, probabil vor opta dacă o folosesc la alegeri, sau se regrupează în Parlament, în funcție de sondaje”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel