Ce pățești în Germania dacă nu ai loc de muncă. Andreea Covaci-Ernst: Din prima zi ești izbit de birocrație / Ce trebuie să faci ca să nu ai probleme / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate care locuiește în Germania, a fost invitată la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV, unde a vorbit despre birocrația din Germania.   

Andreea Covaci-Ernst a vorbit despre dificultățile pe care oamenii le-ar putea întâmpina în Germania din cauza birocrației. Ea subliniază că, în cazul în care demisionezi de la un loc de muncă după o săptămână și nu găsești rapid altă slujbă, vei acumula datorii la asigurarea medicală. Mulți oameni se confruntă cu facturi mari, de peste 10.000 de euro, deoarece nu știau că trebuie să declare plecarea pentru a evita plata asigurării obligatorii pentru rezidenți, care poate ajunge la 800 de euro pe lună. 

„Ca specialist în fiscalitate, presupun că plimbi foarte multe hârtii. Spune-ne puțin despre birocrația din Germania. Cum e?", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Din prima zi în care ajungi aici, deja ești izbit de birocrație. Dacă ai făcut o rezidență și ai o săptămână la un loc de muncă, dar nu îți place acolo și te hotărăști să demisionezi, dacă nu îți găsești foarte repede un loc de muncă, deja o să cumulezi datorii către asigurarea medicală.

Circulă pe tot internetul tot felul de facturi de peste 10.000 de euro, pe care oamenii le au, pentru că nu au știut că trebuie să declare că au plecat ca să nu trebuiască să plătească asigurarea medicală obligatorie pentru toți rezidenții, care poate ajunge, ca pedeapsă, este prima factură pe care o primești, și la 800 de euro pe luna în care ai stat fără loc de muncă în Germania și nu ai fost acoperit în niciun fel, nici de un șomaj.

Dacă ai lucrat un an de zile, în ultimii doi ani, poți să beneficiezi de șomaj și ei vor acoperi și asigurarea medicală. Dacă doar ai demisionat și vrei să te muți la un alt loc de muncă, dar nu îl ai încă, o să ai probleme.", a spus Andreea Covaci-Ernst.

 

2. -imagine fara descriere- (andreea-ernst_41644700.jpg)

 

O contestație ar putea reduce suma la 214 euro 

Potrivit Andreei Covaci-Ernst, se poate depune o contestație pentru a reduce suma de 800 de euro la 214 euro, valoarea minimă pentru cei fără venituri, dar tot va trebui să plătească această sumă.

„Deci dacă lucrezi o lună, dar demisionezi pentru că nu îți place acolo și stai o lună pe bară, statul german te facturează în luna în care nu ai lucrat.", a completa Gabriel Nuță-Stoica. 

„Asigurarea medicală te facturează cu 800 de euro pe lună. Nu ești acoperit de șomaj sau de social pentru că nu îndeplinești condițiile de vechime necesare. Ulterior, poți să depui o contestație care să-ti reducă această sumă la 214 euro, suma minimă pe care trebuie să o plătească cineva care nu a avut niciun venit. Dar tot trebuie să plătești ceva.", a spus Andreea Covaci-Ernst la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel