Data publicării:

Ce pățești dacă te înțeapă o meduză. Regula pe care trebuie să o știi înainte de a merge la mare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Există mii de specii de meduze în întreaga lume. Majoritatea înțepăturilor de meduză sunt inofensive, dar unele pot provoca răni destul de grave. Dacă aveți simptome care vă pun viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație, este important să vă prezentați cât mai urgent la spital.

Puteți trata majoritatea înțepăturilor de meduză cu câțiva pași de bază de prim ajutor. Fiecare persoană care merge la plajă ar trebui să știe care sunt acești pași, pentru a nu intra în panică, în momentul în care este înțepată de o meduză, scrie BZI.

Ce pățești dacă te înțeapă o meduză

Meduzele sunt creaturi marine care trăiesc în toate oceanele lumii. Au corpuri moi, în formă de clopot, cu structuri lungi, asemănătoare degetelor, numite tentacule. Meduzele au celule înțepătoare numite nematociste în interiorul tentaculelor lor.

Un singur tentacul poate conține mii de nematochisturi. Nematocistele conțin o substanță otrăvitoare (venin) care ajută meduzele să se protejeze. Meduzele nu intenționează să înțepe oamenii.

Unele înțepături de meduză provoacă doar iritații minore, iar unele înțepături pot fi fatale. Simptomele înțepăturilor de meduză depind de tipul de meduză cu care ați luat contact. Dacă aveți o înțepătură minoră este posibil să simțiți o ușoară durere, mâncărime, arsuri sau pulsații.

Care sunt simptomele la care trebuie să ai grijă:

1. Respiratie dificilă

2. Dureri în piept

3. Crampe musculare

4. Amorțeală sau furnicături

5. Greață sau vărsături

6. Dificultate la înghițire (disfagie)

7. Durere abdominală

8. Transpirație excesivă (hiperhidroză)

Ce să faci după ce ai fost înțepat de meduză:

1. Spălați zona respectivă cu apă de mare. Nu folosiți apă dulce.

2. Folosind penseta, îndepărtați tetaculele rămase în piele.

3. Aplicați oțet sau alcool în zona afectată și frecați.

4. Pentru reducerea durerii, puteți pune loțiune de calamină sau cremă cu hidrocortizon pe zona respectivă.

Scapă de buruienile din grădină. Cele mai eficiente soluții naturale, care nu afectează plantele

Toată lumea își dorește o grădină perfectă, lipsită de buruieni. Totuși, se poate dovedi a foarte dificil să scapi de plantele nedorite. Chiar și așa, nu trebuie să apelezi la soluții chimice care îți afectează și culturile sau florile. În schimb, poți încerca soluțiile naturale, foarte simple și ușor de pus în practică.

Cel mai natural mod prin care poți scăpa de plantele nedorite

Există câteva soluții naturale care te scapă imediat de buruienile din grădina ta. Pentru o grădină impecabilă nu ai nevoie de soluții chimice, ci de câteva trucuri bune, testate de specialiști în domeniu.

Soluțiile naturale sunt cea mai bună opțiune, mai ales atunci când nu ai o grădină foarte mare și îți permiți să le pui în practică cu ușurință. Totuși, simpla smulgere a buruienilor, atunci când sunt doar câteva, rămâne o variantă eficientă. Dacă sunt mai multe astfel de plante supărătoare, metodele prin care puteți scăpa de el sunt, de asemenea, extrem de simple (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel