Ce pățesc românii LGBT la muncă. Vlad Viski (Mozaiq): Cum Austria ne consideră cetățeni de mâna a doua, așa se simt și ei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Vlad Viski, director executiv MozaiQ
Vlad Viski, director executiv MozaiQ
Am discutat cu Vlad Viski, director executiv al asociației Mozaiq, despre problemele economice ale comunității LGBT din România și cum sunt oamenii discriminați la muncă pe baza orientării lor sexuale în anul 2024.

Vlad Viski: ”Vorbim de o vulnerabilizare economică a persoanelor din comunitatea LGBT rezultată din discriminare. Spre exemplu dacă ești o persoană transgender, în mediul educațional ești bullied, nu mai mergi la școală deci nu mai ai educația de care ai nevoie și ajungi să nu-ți găsești un loc de muncă. Toată lumea își dorește să aibă o viață absolut normală, să meargă la muncă, să aibă o relație, să-și ia o casă, un fierbător”.

Ați avut cazuri unde oamenii au fost discriminați la locul de muncă din cauza orientării lor sexuale sau de gen?

Vlad Viski: ”Acest lucru se întâmplă în deosebi la persoanele transgender care se duc la un interviu și expresia lor de gen e diferită de ce scrie în buletin. Sunt cazuri de persoane gay care au fost concediate după ce și-au făcut coming out-ul (au recunoscut public ca fac parte din comunitatea LGBT). Noi am consiliat persoane de acest fel și i-am îndemnat să depună plângeri pentru că Ordonanța 137 interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale pe piața muncii. Din păcate lucrul acesta încă se mai întâmplă, presiuni de la șefi, de la colegi, ”glumițe” care duc la concedieri sau demisii.

Sunt multe probleme de acces la sănătate, la educație - bully-ingul care există încă în școli, multe persoane au fost date pur și simplu afară dintr-un local, violența și oameni care pur și simplu fac mișto de tine pe stradă că arăți diferit. Am avut cazuri de violență inclusiv din cadrul poliției”.

Ați acționat în instanță persoanele care au discriminat?

Vlad Viski: ”Am avut cazul unui profesor de la Universitatea din Iași care a fost dat afară dintr-un local pe baza orientării sale sexuale. A depus plângere la CNCD care a amendat respectivul local după care a mers la CEDO unde a și câștigat procesul. Mai există cazul Gigi Becali care a fost sancționat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că a făcut declarații care ziceau că el nu ar angaja niciodată un fotbalist gay. Curtea a dat dreptate denunțătorilor, deci există precedent.”

Și Gigi Becali a pățit ceva?

Vlad Viski: ”A plătit o amendă care pentru averea lui e nesemnificativă.

Noi încurajăm cetățenii care se simt nedreptățiți și îi educăm să reclame comportamentele antisociale la CNCD, avem inclusiv pe site o secțiune unde facilităm acest lucru. Din păcate, CNCD în ultimul timp, a devenit colonizată politic și a dat recent o decizie care dă dreptate unui print-shop care nu a vrut să printeze un număr de flyere cu texte pro-lesbiene pentru că ar fi dreptul lor la conștiință. Asta ține de partidele politice pentru că ele numesc membrii consiliului.”

Ce mesaj ai transmite românilor care, poate nu au la inimă sau sunt dezinformați despre comunitatea LGBT?

Vlad Viski: ”Mesajul nostru pentru toți românii care nu au la inimă comunitatea este că toți dorim să trăim în societatea asta, că nu am ales unde să ne naștem sau cum să ne naștem și că dorim să contribuim la binele general. Să ne facem joburile, să plătim taxe, să fim respectați de stat și să avem acces la servicii medicale și educaționale. Cred că diferențele dintre noi nu sunt atât de mari, toată lumea își dorește același lucru și ar trebui uneori să ne punem în pielea persoanelor discriminate. De exemplu cum Austria ne discriminează și nu ne primește în Shenghen, cum ne simțim noi ca români, cetățeni de mâna a doua, așa se simt și persoanele LGBT. Deci oamenii pot empatiza.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel