Ce opțiuni de vot au tinerii în 2024. Ionela Băluță (cercetător): Vor fi foarte multe influențe, dar ce s-a întâmplat în Polonia îmi dă încredere
Profesoara universitară Ionela Băluță a făcut o analiză a ofertei electorale care se întrevede în 2024, punctând mai ales modul în care tinerii ar trebui să privească acest „an de cotitură”.
„Eu o spun mereu, am mare încredere, totuși, în voi, în tineri. Voi dacă conștientizați că sunteți o voce, că sunteți o putere și ieșiți în spațiul public și spuneți - „asta ne dorim” - n-au cum să nu vă asculte. Uite ce s-a întâmplat în Polonia! Am citit o analiză de curând despre rezultatul alegerilor de acolo. Primii trei factori pentru care PiS nu a mai obținut majoritate și nu mai poate forma guvernul sunt: (1) prezența foarte mare la vot, în general; (2) prezența foarte mare a femeilor la vot, în urma revoltei pentru că le sunt afectate drepturile reproductive; (3) prezența foarte mare, cea mai mare, a tinerilor la vot”.
FOTO: Donald Tusk, liderul coaliției care va forma, cel mai probabil, Guvernul Poloniei
Întrebată cum vede alegerile de anul următor, Ionela Băluță a declarat:
„Ca să fiu foarte sinceră, le văd cu îngrijorare. Nu e vorba numai de România, eu am spus-o tot timpul - dacă numai la noi erau aceste atacurii ultraconservatoare nu aș fi fost așa de îngrijorată pentru că, totuși, România e parte a Uniunii Europene, a unor alianțe internaționale și așa mai departe. Dar sunt îngrijorată pentru că văd un trend ascendent al partidelor și politicilor de dreapta radicală și de extremă dreaptă. Încă nu știm ce se va întâmpla nici în SUA. Anul acesta 2024 eu chiar îl văd ca pe un posibil an de cotitură, deși sper să aducă mai degrabă o menținere pe făgașul democrației. Vor fi foarte multe influențe - America rămâne cea mai mare putere la care ne uităm, de unde vin foarte multe semnale. Trump, aparent, va rămâne candidatul republicanilor la președinție. Încercând să rămân cât de obiectivă pot, mi se pare greu de înțeles cum o persoană aflată în atâtea probleme juridice e propulsată în cursă.
Pe lângă asta, avem alegerile europene unde, din nou, am văzut ce s-a întâmplat în Olanda. Știm ce s-a întâmplat și în Spania, și în Franța… sunt semnale îngrijorătoare. Dar ce s-a întâmplat în Polonia îmi dă încredere. Ca profesoară i-am innebunit pe studenții mei și le-am spus că anul ăsta vor auzi la fiecare curs de-al meu să meargă la vot - „interesați-vă, informați-vă, mergeți la vot pentru că e viitorul vostru”. Noi, de bine, de rău, o bună parte din viață ne-am parcurs-o în condițiile care au fost, dar pentru voi este un an decisiv”.
FOTO: Pexels
Ce opțiuni de vot au tinerii în 2024?
„Eu nu vreau să influențez, pentru că mi se pare lipsit de etică, tocmai pentru că sunt profesoară. Nu vreau să spun nici măcar cum mă gândesc eu să votez. Ce mi se pare însă esențial pentru toți tinerii este să se gândească în ce societate vor să trăiască. Dar să se gândească serios! Când dau răspunsul să ia o hârtie sau ce luați voi, telefoane, habar n-am, dar să faceți o listă. Apoi treceți - „vreau să rămân într-o țară democratică din familia europeană - plusuri și minusuri; vreau să trăiesc într-o țară care nu mai recunoaște valorile democratice și valorile europene - plusuri și minusuri”. Întrebați-vă ce înseamnă să trăiești într-o țară unde ți se restricționează dreptul la protest, la libertatea de gândire și așa mai departe. Nu sfatul, ci rugămintea mea pentru toți tinerii este - puneți-vă serios întrebarea referitoare la țara în care vreți să trăiți. Nu avem niciun partid ideal. Eu în acest moment pot să spun că nu am nicio variantă de vot ideală, dar hai să votăm un partid care respectă acel minim esențial pentru noi”,
Întrebată dacă, așa cum arată situația acum, anul 2024 va fi cel în care vor ieși tinerii, în masă, la vot, Ionela Băluță a precizat:
„Sper, pentru că e singura noastră șansă!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News