Data publicării:
Ce nu vrea să cedeze PNL în legea educației: Unii profesori ar putea primi 5 salarii „primă de instalare”. Schimbări majore și pentru elevi
Surse ale DC News ne-au confirmat că PNL insistă în cadrul Coliției pe anumite prevederi pe Legea educației.
Astfel, PNL insistă ca anumite prevederi din Lege să rămână așa cum au fost formulate în propunerile înaintate de actualul ministru Ligia Deca.
DC News redă în exclusivitate punctele pentru care PNL insistă:
- Bugetul pentru burse se triplează și va crește numărul beneficiarilor.
- „Masa caldă” din școli devine „Masa Sănătoasă” și de acest program vor avea partea 1 milion de copii.
Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii.
- Personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.
- Învățământul în sistem dual este extins în învățământul postliceal și universitar.
- Angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități.
De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat.
- Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română.
- Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială.
- Învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate.
Amintim că în luna ianuarie liderii Coaliției au stabilit calendarul pentru adoptarea noii legi a educaţiei. Aceasta urmează să fie adoptată de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul ar urma să o dezbată şi să o voteze până pe 15 martie.
Experţii din partide vor lucra alături de Ministerul Educaţiei pentru a finaliza proiectul până pe 1 februarie. Noua lege a educaţiei ar urma să fie adoptată de Guvern până la 15 februarie. Parlamentul ar urma să dezbată şi să voteze proiectul, în cele două camere, până în 15 martie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News