Ce nu trebuie să faci sub nicio formă când îți este cald
Mulți dintre noi pot face greșeli în încercarea de a scăpa cât mai repede de senzația de căldură. Unele dintre aceste gesturi greșite pot conduce la șoc termic, edeme pulmonare, deshidratare severă sau alte situații grave.
În timpul verii, toată lumea își dorește să se răcorească. Important este să nu îți pui în pericol sănătatea încercând să scapi de senzația neplăcută de căldură.
Iată ce nu trebuie să faci sub nicio formă atunci când îți este cald:
Greșit: Să faci un duș rece
Visezi la un duș rece în timp ce asudezi în trafic? Total greșit! Corpul resimte apa rece drept o agresiune și luptă pentru a menține temperatura corporală la 37 de grade Celsius. Se poate ajunge chiar la șoc termic dacă intri în apă rece imediat ce vii de la soare. „Să te stropești cu puțină apă la temperatura corpului este plăcut. Dar un duș cu apă rece, nu! N-ai niciun motiv să faci un șoc termic”, declară, pentru AFP, dr. Philippe Nin, vicepreședinte SOS Medecins Grand Paris.
Greșit: Să faci baie în locuri neamenajate
Înotul, bălăceala sunt tentațiile verii. Și e absolut normal să îți dorești aceste lucruri. Dar nu este deloc normal să te scalzi în fântânile arteziene din oraș, în lacuri și bazine neamenajate. Pe lângă riscul de accidente (atenție pentru amatorii de sărituri în cap!) și de înec, există riscul contaminării cu microbi. Dacă scapi cu o iritație de piele sau o boală diareică poți fi norocos, dar sunt persoane care se îmbolnăvesc de meningită din cauza scăldatului în ape improprii. „Riscăm să ne contaminăm cu substanțe poluante, să facem boli de piele, infecții, tulburări digestive”, adaugă dr. Nin.
Greșit: Să bei prea multă sau prea puțină apă
Hidratarea corectă este esențială pe durata verii, pentru a compensa pierderile de lichide și minerale prin transprație. Dar e important să păstrezi echilibrul. Prea multă apă înseamnă retenție și umflarea mâinilor, picioarelor, feței. „Mai mult de 1,5-2 litri de apă în 24 de ore nu ajută la nimic, ba chiar e periculos”, spune Jean-Louis San Marco, profesor la Universitatea de Medicină din Marseille, citat de sciencesetavenir.fr. Din cauza unui consum excesiv de apă, persoanele în vârstă mai ales pot suferi edeme cerebrale, cu complicații fatale. Și cei care suferă de insuficiență cardiacă prezintă risc de edem pulmonar.
Greșit: Să bei alcool și/sau cafea
Să dai pe gât mai multe beri reci și/sau patru-cinci cafele pe zi înseamnă să-ți supui organismul unui stres imens pe timp de caniculă. Pe lângă efectul diuretic al acestor băuturi, ceea ce înseamnă risc de deshidratare, intervine efectul psihostimulant, ceea ce înseamnă agitație, nervozitate, anxietate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News