Data publicării:
Ce nu știați despre orez. Forma bobului, reglabilă prin CRISPR
Identificarea genelor care determină forma bobului din cereale poate ajuta foarte mult la obținerea unor soiuri mai bune de orez.
Pornind de la această ipoteză, o echipă de la Universitatea din Yangzhou, din China, au căutat această genă. Rezultatele studiului au condus la concluzia că una dintre genele care determină forma boabelor se află pe cromozomul 9 (GS9).
Pentru a înțelege funcționarea acesteia, echipa a dezvoltat o mutantă supraexprimantă GS9 și o alta nulă GS9, ambele obținute cu tehnologia CRISPR de editare a genomului. Mutanta cu GS9 nulă a prezentat boabe alungite, în timp ce supraexprimarea GS9 a avut ca rezultat cereale cu boabe rotunde.
Ulterior, analizele au evidențiat că GS9 reglează forma granulei prin modificarea diviziunii celulare. S-a constatat, de asemenea, că proteina GS9 interacționează cu proteine familiale ovate. Analiza interacțiunii genetice arată că GS9 funcționează independent de alte gene care determină dimensiunea boabelor, identificate anterior. Introducerea alelei GS9 în culturile de orez a îmbunătățit semnificativ forma și aspectul boabelor.
Studiul sugerează o posibilă aplicare a GS9, singură sau în combinație cu alte gene care determină dimensiunea bobului, în reproducerea soiurilor de orez cu o formă optimă.
Decizie majoră
Amintim că, asa cum arătam în articolul ”Scrisoare către Juncker după o decizie-cheie a Curții Europene de Justiție” astfel de programe de cercetare și dezvoltare pot fi blocate pe viitor în UE, după ce, în data de 29 iulie, Curtea Europeană de Justiție (CEJ), a decis că editarea genetică va intra sub incidența legislației OMG (organismelor modificate genetic). Acest lucru va reduce investițiile în domeniu și va duce rapid la un "brain drain" din Europa către alte continente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News