Data publicării:

Ce nu s-a spus până acum despre Roșia Montană

Autor: florin, Florin Pupăză | Categorie: Politica
WhatsApp
RosiaMontana08
RosiaMontana08

Argumente concrete pentru care proiectul Roșia Montană trebuie să continue au fost prezentate în ediția de luni a emisiunii „Eu am auzit discuţiile opozanţilor, nu sunt argumente serioase. (...) Protecţia mediului este prioritatea priorităţilor. Nu ştiu de ce vorbim pe alături”, a declarat Ion Popescu, preşedintele Meridian.

„E regretabil că statul român, în 16 ani, nu a găsit o perioadă de linişte în care să analizeze în detaliu acest proiect, a declarat Alexandru Pătruţi, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. „Roşia Montană există datorită mineritului, care are peste 2.000 de ani. Mineritul a creat istorie la Roşia Montană”.

Nu contează cantitatea de cianură, ci concentrația ei

„Nu există în acest moment o alternativă viabilă la cianurare pentru extragerea aurului dintr-un zăcământ. Din păcate, modul în care se prezintă aurul și argintul în acest zăcământ nu permit extragerea prin flotare și atunci s-a recurs la metoda de cianurare a întregii cantități extrase. Deci, măcinare și după aia cianurare. Toată lumea se sperie de cantitatea mare. Ceea ce se uită este că toată această cianură se recuperează și se folosește în procesul de producție și ceea ce este important la orice substanță toxică nu este neapărat cantitatea, ci concentrația în care se găsește. Or, în momentul în care noi avem o legislație europeană, care prevede o limită a conținutului în cianuri și în cadrul proiectului Roșia Montană această limită este aproape la jumătate din cantitatea admisă în Europa”, a mai declarat Alexandru Pătruţi.

Oamenii au dreptul la locuri de muncă

Deputatul de Alba Ioan Dârzu a declarat că în mediul privat lucrurile sunt mult mai clare, mai exacte. „De 20 de ani locuitorii acestei zone s-au ocupat cu tăiatul pădurii. Niște șmecheri au făcut niște favoruri, pentru o anumită categorie socială, au defrișat foarte multe hectare de pădure. Acum nu există o altă alternativă. Se zicea aici de fructe de pădure, se zicea de creșterea animalelor. De profesie sunt medic vetirinar, apropiat de agricultură și de creșterea animalelor. Nu există animale foarte multe în zonă. Nu se cresc nici ovine, nici bovine. Nu au altă alternativă. Și ei, locuitorii munților Apuseni au nevoie și au dreptul la locuri de muncă. Eu personal susțin mineritul, susțin locurile de muncă”.

Niciun investitor nu face acte de caritate. România are pârghiile pentru a controla desfășurarea exploatării

"După 1950 toată exploatarea de minereuri metalice din România, inclusiv aur și argint, s-a efectuat numai cu subvenție. La o valoare a producției mărfii de 1000 de lei se cheltuiau până la 6 mii de lei. Deci, practic tot ceea ce s-a exploatat s-a explotat în pierdere. Acum discutăm despre un proiect care se face în totlitate cu banii investitorului, despre un procent de 6% care revine statului român din întreaga valoare cantității extrase plus o cotă de participare de 25%, plus impozitul pe profit și plus toate celelalte. Dacă cineva de la masă își închipuie că vreun investitor vine în România ca să facă acte de caritate se înșeală absolut. Sigur se poate discuta unde este limita între profitul investitorului și profitul statului român și acolo statul român are pârghiile ca să negocieze după cum are toate pârghiile legislative ca să controleze desfășurarea procesului”, explică Alexandru Pătruţi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel