Ce mesaj îi transmite Biden lui Putin, prin vizita de la Kiev. Chirieac: Un nou conflict mondial! Nu introduci numai NATO, ci şi Japonia
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre vizita președintelui american Joe Biden la Kiev și mesajul pe care i-l transmite președintelui rus Vladimir Putin.

"O declarație oficială privind un nou conflict mondial"

"Mesajul este evident: sprijin total din partea SUA pentru Ucraina supusă agresiunii ruse. Eu cred, însă, că este mai mult de atât. Este, într-un fel, o declarație oficială, din spusele lui Joe Biden, privind un nou conflict mondial. Ăsta este adevărul! Îl putem numi război, îl putem numi conflict, putem să îi spunem "al treilea", dar noi am considerat că al treilea război mondial a fost războiul împotriva terorii declanşat la 11 septembrie 2001 şi acest lucru a fost făcut când preşedintele Biden a spus că Putin a crezut că va rezista mai mult ca noi. S-a înşelat! Acest "noi aducem lumea liberă" - practic SUA sunt liderul lumii libere pe această planetă - "alături de Ucraina". 

Deocamdată, nu sunt militari ai lumii libere - că, aici, în lumea liberă, nu introduci numai NATO, ci şi Japonia care a anunţat sprijin de 5,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Asta e altceva, e altă discuție. Cu toate resursele, practic, avem un conflict între Rusia şi Occident pe teritoriul Ucrainei. De fapt, nici nu mai este vorba despre Ucraina acum. Este vorba despre lupta democrațiilor împotriva dictaturilor. Vedeţi ce se discută, de 30 de ani, prin universităţi, despre cea mai mare ameninţare la adresa omenirii, după căderea comunismului - regimurile autoritare sau dictatoriale. S-a dovedit adevărat. Şi am văzut asta când Rusia a atacat Ucraina. Acum, este un război în care niciuna dintre părţi nu poate înclina steagul cu uşurinţă. Din nefericire, ne aşteptăm la un război îndelungat în Ucraina şi poate nu numai acolo", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

Peskov a declarat, astăzi, că relaţiile Rusiei cu Moldova sunt foarte tensionate şi acuză liderii moldovenii că urmăresc o agendă antirusească. Declaraţia vine după ce Maia Sandu a spus că a dejucat o tentativă de lovitură de stat organizată de Kremlin. Între timp, există tot mai multe proteste în Republica Moldova.

"Rusia este supărată că nu i-a mai reuşit lovitura de stat"

Întrebat dacă exista posibilitatea să se complice lucrurile la vecinii noştri, analistul politic a spus:

"Există întotdeauna această posibilitate. Deocamdată, Rusia este supărată că, după dezvăluirile doamnei Maia Sandu, nu i-a mai reuşit lovitura de stat. Dar, atenţie! Războiul hibrid al Moscovei în Republica Moldova este abia la început. Ei au o mare experienţă, au mulţi oameni detaşaţi acolo - aţi văzut poza aceea cu bătrânele care aveau cască în ureche, care erau coordonate prin radio. Ne aşteptăm, în continuare, ca Rusia să încerce din nou să dea jos guvernul proeuropean de la Chişinău".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel