Ce mesaj i-a scris Macron lui Netanyahu după victoria în alegerile legislative din Israel
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a sunat duminică pe fostul premier israelian Benjamin Netanyahu ca 'să-l felicite pentru victoria la alegerile' legislative, unde a câştigat majoritatea mandatelor parlamentare împreună cu aliaţii săi de dreapta, relatează AFP.

'Tocmai l-am sunat pe Benjamin Netanyahu ca să-l felicit pentru victoria în alegeri. Împărtăşim aceeaşi dorinţă de a întări legăturile deja atât de puternice între Israel şi Franţa', a scris Macron pe Twitter.

Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de dreapta au câştigat majoritatea mandatelor în parlament la alegerile legislative de la 1 noiembrie, conform rezultatelor anunţate joi de comisia electorală israeliană.

Cu 32 de mandate pentru partidul Likud al lui Netanyahu, 18 pentru partidele ultraortodoxe şi 14 pentru o alianţă de extremă-dreapta, blocul de dreapta a obţinut 64 de locuri.

De partea cealaltă, blocul prim-ministrului în exerciţiu Yair Lapid, de centru, a obţinut 51 de mandate. Netanyahu a iniţiat negocieri cu aliaţii săi în vederea formării unui guvern care ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului, ceea ce stârneşte îngrijorări la nivel internaţional şi naţional.

Anunţul de joi cu rezultatele alegerilor legislative, al cincilea scrutin în trei ani şi jumătate, a survenit în contextul reluării violenţelor israeliano-palestiniene.

Citește și - Premierul Ciucă l-a felicitat pe Benjamin Netanyahu pentru câştigarea alegerilor legislative din Israel

 Premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat pe preşedintele Partidului Likud, Benjamin Netanyahu, pentru câştigarea alegerilor legislative din Israel, subliniind că aşteaptă 'cu nerăbdare' consolidarea Parteneriatului strategic româno-israelian. 

'Convorbire telefonică excelentă cu preşedintele Likud, Netanyahu. L-am felicitat pentru că a câştigat alegerile în Israel. Aştept cu nerăbdare să consolidăm Parteneriatul strategic între România şi Israel', a scris Ciucă, vineri, pe Facebook.

Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de dreapta au obţinut majoritatea locurilor în Parlamentul israelian la alegerile legislative desfăşurate pe 1 noiembrie, a anunţat, joi, Comisia Electorală israeliană. 

Vezi și - Liniile roșii ale Israelului față de Iran, după revenirea lui Netanyahu. Hartmann: Riscă să fie martelat bucată cu bucată! Ne aflăm în perioada de precădere a șahului

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a explicat care va fi relația Iranului cu Israelul, după ce puterea de la Ierusalim a fost recâștigată de Banjamin Netanyahu.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a fost întrebat de jurnalistul Tudor Curtifan, în carul emisiunii Geostrategica de la DC News, care va fi poziția Iranului vis-a-vis de Israel, după ce Benjamin Netanyahu a recâștigat puterea la Ierusalim:

„Iranul, în primul rând, va avea un dialog de tip nuclear“, a spus H. D. Hartmann.

„Credeți că va trece Iranul o anumită linie roșie?“, a insistat jurnalistul Tudor Curtifan.

„Nu! Iranul, dacă îndrăznește să treacă de linia roșie în Siria, nu să se apropie de granița israeliană, care să pună în pericol liniile roșii strategice ale Ierusalimului, va fi bucată cu bucată, provincie cu provincie martelat. Israelul, cu securitatea sa statală și civilizațională, nu se joacă. Vorbim de lupta între două civilizații.

Eu nu știu ce înțelegeri au iranienii cu rușii, dar oricum Iranul este izolat pe toate părțile. Ei au bomba atomică dar nu au ser fiziologic în spitale și o tânără este ucisă de niște fundamentaliști. De două luni, au sute de mii de oameni pe străzi. Să nu ne gândim că asta dovedește o putere a statului fundamentalist din Iran. Părerea mea este că ne aflăm în perioada de precădere a șahului. Statul religios iranian și-a cam utilizat resursele de supraviețuire, chiar dacă are bomba atomică“, a spus, la Geostrategica, H. D. Hartmann. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel