Data publicării:

Ce li se întâmpla dezertorilor în caz de stare de război, potrivit Codului Justiţiei Militare din 20.03.1937 al României

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Ce li se întâmpla dezertorilor în caz de stare de război, potrivit Codului Justiţiei Militare din 20.03.1937 al României, aflați în rândurile de mai jos:

Codul Justiţiei Militare din 20.03.1937 al României, spune că:

„Art. 519. - 

Este dezertor:

1. Orice militar, care lipseşte fără voie mai mult de două zile libere de la Corpul sau Serviciul său.

Recruţii sau soldaţii voluntari, care nu au împlinit 30 zile de prezenţă sub arme, nu vor fi socotiţi dezertori decât după o lipsă de 8 zile.

2. Orice militar care nu se prezintă la Corpul său în termen de patru zile dela expirarea permisiei sau concediului ce i-a fost acordat.

3. Orice militar din trupa cu schimbul care, fără scuză legală, nu s-a prezentat la serviciu în termen de două zile din ziua hotărâtă prin ordinul de chemare.

Art. 520. -

Dezertarea în ţară în timp de pace se pedepseşte cu închisoare de la 2-6 luni, dacă lipsa nu a fost mai mare de 3 luni.

Pedeapsa va fi dela 1-3 ani închisoare în cazurile următoare:

1. Când absenţa a fost mai mare de 3 luni.

2. Dacă a mai fost condamnat pentru dezertare, indiferent dacă a executat sau nu pedeapsa.

3. Dacă a luat cu sine armături, muniţii sau orice alt obiect de specialitate încredinţat lui pentru serviciu.

4. Dacă a luat cu sine calul sau orice alt mijloc de transport, încredinţat lui pentru serviciu.

Art. 521. -

Dezertarea se pedepseşte cu închisoarea de la 1-5 ani:

1. Dacă învinuitul a suferit mai mult de două condamnări anterioare pentru dezertare, indiferent dacă a executat sau nu vreuna din pedepse.

2. Dacă a dezertat fiind în serviciu sau în prezenta rebelilor, sub rezerva pedepselor mai grave prevăzute pentru părăsire de post din prezentul cod.

Art. 522. -

Se pedepseşte cu îndoitul pedepselor prevăzute la art. 520 şi 521, dezertorul, care, comiţând infracţiunea în una din condiţiunile de mai sus, trece frontiera şi petrece în ţară străină o parte sau tot timpul dezertării sale.

Când acea ţară va intra în război cu România şi dezertorul cu voinţă nu se întoarce la Corpul său, se va socoti dezertor la inamic.

Militarul din activitate de serviciu care, aflându-se în permisie sau concediu, ori lipsă dela corpul său, în termenul de graţie trece hotarul ţării, fără învoirea autorităţilor militare, se pedepseşte cu închisoare dela 3 la 6 luni”.

Aceste date apar în Codul Justiţiei Militare din 20.03.1937 al României.

 

VEZI ȘI: Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţa o operaţiune militară în estul Ucrainei

 

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Liderii american, europeni, ai NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească "agresiunea militară" împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.

Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel