CE: Acordurile dintre statele UE și Rusia pe South Stream încalcă legislația UE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
south stream
south stream

Comisia Europeană acuză acordurile bilaterale pentru construcția gazoductului South Stream - încheiate între Rusia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, slovenia, Croația și Austria - nu respectă legislația Uniunii Europene și trebuie, prin urmare, renegociate de la zero, potrivit EuroActiv.

[caption id="attachment_396852" align="alignleft" width="640"] Foto: gazprom.com[/caption]

”Comisia a analizat acesta acorduri interguvernamentale și a concluzionat că niciunul dintre ele nu este în conformitate cu legislația UE”, a declarat, miercuri, directorul CE pentru piața energetică, Klaus-Dieter Borchardt.

”Aceste este motivul pentru care le-am transmis acestor state că sunt obligate fie din perspectiva tratatelor UE, fie din cea a tratatelor Comunității pentru Energie, trebuie să solicite Rusiei renegocieri, pentru a plia aceste înțelegeri interguvernamentale pe legile UE”, a adăugat acesta.

Avertismentul Comisiei Europene vine într-un moment sensibil pentru relațiile UE-Rusia, determinat de refuzul Ucrainei de a semna tratatul de la Vilnius, ceea ce a condus la proteste în stradă a ucrainienilor.

Borchardt a explicat că, dacă aceste negocieri nu vor avea succes, țările trebuie să-și denunțe acordurile cu Rusia.

Comisia Europeană a punctat cel puțin trei condiții pe care trebuie să le respecte aceste înțelegeri:

- Gazprom, care este și producătorul și furnizorul acestor gaze naturale, nu poate să dețină simultan capacitatea de producție și rețeaua de transmitere

- accesul non-discriminatoriu al părților terțe la gazoduct trebuie să fie asigurat

- structura tarifelor trebuie să fie pregătită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel