Ce înseamnă venirea lui Rishi Sunak în funcția de premier al Marii Britanii. H.D. Hartmann: Prima problemă pe care trebuie să o rezolve urgent
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 31 oct 2022, 10:05
WhatsApp
Sunak
Sunak
Analistul H.D. Hartmann a vorbit despre ce înseamnă venirea lui Rishi Sunak în funcția de premier al Marii Britanii.

„Cel mai puternic ziar hindus din India scria acum câteva zile: după 100 de ani de exploatare a Indiei, Marea Britaniei este condusă de un indian. Istoria are ironiile sale. 

Dacă Rishi Sunak este atât de bun finanțist cum spune lumea, Marea Britanie trebuie, în primul rând, să regleze grava criză economică, criză despre care se spune că este la fel de gravă ca în Al Doilea Război Mondial. Avem o problemă casa din punct de vedere economic. 

Rishi Sunak a declarat că își menține linia dură în ceea ce privește sprijinul Ucrainei. Va continua să ajute această țară”, a zis analistul de politică externă. 

Cât privește relația pe care o avea noul premier al Marii Britanii cu Uniunea Europeană, H.D. Hartmann a zis că va fi „la fel de rece și la fel de urâtă”. În schimb, Lizz Trass și-ar fi dorit să înceapă o negociere cu Uniunea Europeană, a subliniat analistul de politică externă la DC News și DC News TV.

Rishi Sunak, declarat noul lider al Partidului Conservator de şeful Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, a fost numit oficial premier al Regatului Unit de către regele Charles al III-lea după ce suveranul britanic a acceptat demisia lui Liz Truss, care s-a aflat la guvernare pentru doar 49 de zile, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Noul prim-ministru britanic Rishi Sunak a avertizat că vor trebui luate „decizii dificile” pentru îndreptarea „greşelilor” comise în mandatul predecesoarei sale, Liz Truss, împinsă să demisioneze după o furtună financiară provocată de programul său economic, transmite AFP.

„Doresc să-i aduc un omagiu predecesoare mele Liz Truss (...) Au fost făcute unele greşeli. Nu din rea-voinţă sau rele intenţii. În fapt, chiar dimpotrivă. Dar, cu toate acestea, greşeli”, a declarat Sunak în primul său discurs rostit din faţa reşedinţei oficiale din Downing Street 10, potrivit Reuters.

„Am fost ales lider al partidului meu şi prim-ministru, parţial pentru a le îndrepta. Iar această muncă începe imediat. Voi aşeza stabilitatea şi încrederea economică în centrul programului acestui guvern. Aceasta înseamnă că vor urma decizii dificile', a spus el, promiţând să refacă încrederea în politică şi să combată o 'criză economică profundă'.

Noul prim-ministru l-a luat în vizor şi pe un alt predecesor, Boris Johnson, afirmând că mandatul care le-a fost încredinţat conservatorilor la alegerile din 2019, câştigate de Johnson, nu este proprietatea unei singure persoane, şi că va fi ghidat de promisiunile asumate atunci.

Adresându-se unui public confruntat cu creşterea preţurilor la energie şi alimente, Sunak, unul dintre cei mai bogaţi parlamentari, a declarat că este pe deplin conştient de cât de dificilă este situaţia multor britanici.

„Tot ceea ce pot spune este că nu sunt descurajat. Sunt conştient de înalta demnitate pe care am acceptat-o şi sper să mă ridic la înălţimea cerinţelor sale”, a spus el.

„De aceea, mă aflu aici în faţa voastră pregătit să conduc ţara spre viitor. Să pun nevoile voastre deasupra politicii, să construiesc un guvern care să reprezinte cele mai bune tradiţii ale partidului meu. Împreună putem realiza lucruri incredibile”, a adăugat Sunak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?