Ce înseamnă, de fapt, "martalog". Definiția din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ai auzit des folosit cuvântul martalog, în tot felul de conversații jignitoare, ironice sau chiar sub formă de așa-zisă glumă. Dar știai ce înseamnă, de fapt?

MARTALOG, martalogi, s. m.  Slujitor domnesc însărcinat cu paza granițelor și cu supravegherea punctelor vamale. – Din tc. martoloz „marinar creștin de pe Dunăre”.

- DEX '09 (2009)

martalog sm [At: (a. 1715) ARHIVA R. II, 42/1 / V: ~oți, smp / Pl: ~ogi / E: tc martoloz] 1 (Lpl) Soldați greci care făceau parte dintr-un corp de miliție turcească însărcinat cu apărarea granițelor și cu supravegherea drumurilor și a punctelor vamale. 2 (Îs) Cazaci ~ogi Slujitori de scuteală care făceau parte dintr-un corp de miliție însărcinat cu paza granițelor. 3 (Îrg) Persoană însărcinată cu aducerea împricinaților în fața instanțelor de judecată. 4 (Olt; dep) Persoană care se ține scai de cineva. 5 (Olt; dep) Bătrân care se ține după femei. 6 (Reg) Om leneș și de nimic Si: marțafoi (1).

- Micul dicționar academic, ediția a II-a Academia Română, Institutul de Lingvistică

Sursa: dexonline.ro

Vezi și: "Voi vă bateți joc de emisiunea asta". Andreea Bălan nu a mai ținut cont de camere și a răbufnit la adresa lui Dan Capatos: "Martalog bătrân ce ești!" 

Tu știi care este pluralul substantivului "sânge"? Cele mai ciudate forme din limba română

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel