Ce înseamnă „DNA-ul bisericesc”? Coșea: De ce e nevoie de o astfel de instituție
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dorește să ia măsuri pentru a preveni faptele de corupție din BOR.
Acest lucru, după cum relatează Biserica, constă în înfăptuirea unui corp de control financiaro-juridic, cu specialiști cu experiență care vor supraveghea corectitudinea cifrelor și situațiilor juridice pe care le încheie preoții din subordinea BOR.
Potrivit comunicatului dat de purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu, se vor constitui „Corpuri canonice de control juridic și financiar, trebuie să fie angajați specialiști (juriști și economiști) cu experiență, caracterizați prin corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică”, lucru poreclit de media din România drept „DNA-ul bisericesc”.
Crearea unor astfel de corpuri, chiar dacă au un rol strict de prevenire, ridică mai multe întrebări în legătură cu aplicabilitatea atribuțiilor acestora în raport cu celelalte instituții de stat responsabile cu aceleași atribuții. Chiar din supradenumirea „DNA-ul bisericesc”, se poate naște întrebarea „Unde încep atribuțiile corpurilor BOR și unde încep cele ale DNA-ului statului român”.
Astfel, l-am contactat pe profesorul universitar Mircea Coșea pentru a obține o părere în legătură cu decizia istorică a Bisericii Ortodoxe Române.
Trebuie menționat că decizia BOR este una care nu a fost încă pusă în practică, astfel că informațiile inițiale ale comunicatului BOR pot suferi schimbări până în momentul în care se va implementa definitiv un statul al corpului/corpurilor financiaro-juridice.
Este nevoie de un „DNA al Bisericii”
DC News: Este benefică înființarea corpului de control financiar si juridic, din subordinea BOR?
„Părerea mea este că trebuie să fim din ce în ce mai atenți și sensibili la tot ce se petrece la nivelul BOR. Biserica Ortodoxă Română are un rol atât de important în România încât noi ar trebui să-l evaluăm și să-i acordăm toată atenția. Românii au această credință. Biserica joacă un rol foarte important în cultura și comportamentul nostru și sunt lucruri pe care Biserica le face, dar sunt mai puțin vizibile, precum cheltuielile de ajutor ale unor comunități sau persoane vulnerabile. Este o participare care nu poate fi lăsată deoparte.
Are activitate economică. Este o instituție economică, extrem de bine condusă, are un management foarte bun care a reușit să facă niște construcții absolut magistrale. Are editură, știu că avea și o agenție de turism. E important să aibă un corp de tip DNA sau de control care să prevină orice tip de activități care ar duce la prevenirea unor comportamente, nu neapărat de corupție, dar de nerespectare a unor direcții pe care BOR-ul el are în activitatea sa economică și socială. Eu sunt de acord cu înființarea unei astfel de instituții, mai ales că apar știri care nu sunt îmbucurătoare cu privire la comportamentul unor membri ai BOR privind o anumită nerespectare a obiceiurilor Bisericii, dar și corupție în anumite cazuri.”, ne-a spus Mircea Coșea.
BOR afirmă că are probleme cu corupția?
DC News: Care ar fi motivația înființării unui astfel de corp? Afirmă BOR că există corupție la nivelul instituției sale prin această decizie?
„Sigur că, oficial, se va spune că este o preîntâmpinare a unor astfel de corupție, că este un răspuns la anumite apeluri pe care mass-media le-a făcut, care arată dorința Bisericii de a fi transparentă, directă în legătură cu enoriașii, de a arăta că totul e în regulă cu banii pe care îi obține. Dar, nu putem să nu avem o suspiciune referitor la subiect. Adică, la nivelul BOR, probabil există niște informații și fapte foarte reale în legătură cu actele de corupție. Cred că s-a luat o astfel de măsură nu doar ca să arate lumii că se preocupă, ci pentru a le preveni și a nu lăsa imaginea BOR să se deterioreze. Ei trebuie să păstreze imaginea, iar actele de corupție pătează această imagine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News