Ce-i lipsește industriei farmaceutice din România. Experții din domeniu, propuneri pentru autorități / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Experții din sănătate au venit cu propuneri, în cadrul conferinței „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate“, pentru creșterea cercetării și inovației în industrie și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

În cadrul conferinței „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate“, experții din sănătate au venit cu propuneri pentru autoritățile statului pentru creșterea cercetării și inovației în industria farmaceutică și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Cristina Pricop, Public Affairs Head Sanofi România, a explicat cât de importantă este educația, care trebuie să meargă mână în mână cu prevenția, astfel încât tot mai puțini cetățeni să ajungă în situații delicate.

„Cred că un lucru important ar fi să începem să gândim prevenția înainte de tratament. Aș propune o modificare care să crească educarea în zona prevenției de la bun început.

Este într-adevăr un obiectiv pe termen lung, pentru că nu poți schimba paradigme peste noapte, și nu ține doar de o prevedere legislativă. Ține de o modificare în zona de educație, în zona de percepție asupra sănătății propriii și a comunităților noastre și presupune efort pe toate palierele.

Așa cum știm cu toții, fără educație o societate este condamnată pierii. Cred că educația pentru sănătate și sănătatea în educație pot să schimbe lucrurile pe termen mediu și lung.

Pe termen scurt, poate că ar fi bine să nu mai gândim ca nevoia să urmeze banii, ci banii să urmeze nevoia“, a precizat Cristina Pricop.

Pe aceeași temă a vorbit și Cătălina Pintea, vicepreședinte ADFR, care e de părere că farmacistul are un rol definitoriu în asigurarea prevenției.

„Eu aș menționa în primul rând predictibilitatea legislativă, în al doilea rând aș menționa nevoia unei sustenabilități a sistemului, iar aici mă refer la decontările de prescripții medicale către farmacii.

Un alt aspect pe care aș dori să-l aduc în discuție este conștientizarea rolului farmacistului în ceea ce privește asigurarea prevenției și importanța lui în serviciile farmaceutice“, a spus Cătălina Pintea.

Limitări legislative în inovație

Cătălin Radu, director General Bristol Myers Squibb România, a făcut, de asemenea, câteva precizări despre legislația care nu oferă suficiente pârghii cercetării și inovației în domeniu.

„Avem foarte multe de făcut, dar îndrăznesc să spun un citat atribuit Reginei Maria: Românii sunt mari maeștrii la strategii, dar obosesc foarte repede când trebuie să le execute.

Sper să trecem și la execuție, pentru că avem într-adevăr foarte multe de făcut. Eu aș adăuga în complementaritatea predictibilității și fluiditatea. Vorbesc prin prisma unui reprezentant al industriei medicamentelor. Avem niște dopuri în accesul la inovație, iar un dop blochează tot. Dacă îi permiți să circule constant un fir, sarcina va fi mult mai ușoară și nu o să plesnească totul. Asta mi-aș dori din punct de vedere legislativ, o predictibilitate și o fluență în acces la inovație“, a precizat Cătălin Radu.

În același timp, Anca Maria Bundoi, Corporate Affairs Director AstraZeneca, a avut o viziune unitară asupra reprezentanților industriei sănătății, care, în opinia sa, ar trebui să-și unească forțele în dezvoltarea unui sistem care să asigure creșterea economică a țării:

„Cred că este foarte important pentru toți actorii din sistemul de sănătate să devină parteneri și să construiască împreună soluții care să contribuie la creșterea economică a României.

Pentru că industria sănătății este cu siguranță un motor de creștere economică recunoscut la nivel european, să încercăm să vedem cum determinăm anumite schimbări în sistem, care să contribuie la reducerea deficitului comercial al României prin stimularea de inovație.

Poate gândim împreună un program care să creeze un mediu de afaceri stimulativ, atât pentru companiile farmaceutice inovatoare, pentru cele de generice, cât și pentru alte companii din sănătate, care să atragă dezvoltarea unor activități cu valoarea adăugată mare, cum sunt cele de cercetare și dezvoltare“, a precizat Anca Maria Bundoi.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a spus cât de puțini bani au fost investiții în ultimele două decenții în industria farmaceutică din România.

„Vreau să subliniez faptul că, din păcate, în ultimii 30 de ani, România a reușit să creeze un sistem legislativ complet ostil dezvoltării industriei farmaceutice în această țară.

Dacă privim totalul investițiilor în ultimii 20 de ani în industria farmaceutică, ele nu depășesc 20 de milioane de euro per total.

Aceasta este o valoare nesemnificativă raportat la nevoia de dezvoltare pe care o are România. Țara noastră ar avea nevoie de o revizuire completă a legislației care guvernează industria farmaceutică și crearea unui cadru care să permită dezvoltarea acestei industrii pe termen mediu și lung“, a punctat Dan Zaharescu.

Cătălin Radu, director general al Bristol Myers Squibb România, a făcut aceste declarații în cadrul conferinței “Pompează Viață #Cardiomiopatia Contează”, organizată de DC Media Group în parteneriat cu Bristol Myers Squibb România.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel