CE: Gazoductul Iași-Ungheni, realizare istorică pentru Chișinău
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat, marți, în Republica Moldova, că începerea lucrărilor la gazoductul Iași-Ungheni reprezintă un moment istoric pentru Chișinău, care face un pas important spre integrarea europeană prin prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene.
”Este o zi istorică - celebrăm conectarea directă a Republicii Moldova la piaţa gazelor din UE. Acest lucru îi va consolida securitatea energetică şi îi va reduce dependenţa de singurul furnizor pe care îl are acum”, a declarat oficialul CE, citat de EuroActiv.
Bruxelles a contribuit cu 7 miliarde de euro la proiectul care costă în total 28 de miliarde de euro.
Proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun ”România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013” şi va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.
Guvernul de la București vede acest proiect drept o dovadă a implicării sale în eforturile Republicii Moldova de a se integra în UE. Însă încercările Uniunii Europene de a reduce monopolul rus asupra statelor din Estul Europei au tensionat relațiile Moscovei cu țările din fostul bloc sovietic.
Comisarul Oettinger va inaugura, marţi, alături de premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi de premierul român Victor Ponta, lucrările la gazoductul care va lega Iaşi de Ungheni, în ziua în care Republica Moldova sărbătorește obținerea independenţei în fața Uniunii Sovietice.
Moldova este membru al ”Comunității Energetice” europene din 2010, organism ce urmărește să se extindă și în țări precum Ucraina, Albania sau fosta Iugoslavie.
Chișinăul are planuri să importe gaz natural și din Irak, prin conducte ce vor tranzita Iranul, potrivit presei de la Teheran.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News