Ce faci când maşina ta este lovită din spate. Titi Aur: "E obligatoriu!". Sfaturile care îţi pot salva viaţa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a explicat care sunt manevrele care îţi pot salva viaţa în cazul unui accident auto provocat de maşina din spatele tău, dar a spus şi care este lucrul pe care este obligatoriu să îl faci când eşti lovit din spate. 

"Obligatoriu calci frâna!", a fost răspunsul lui Titi Aur când a fost întrebat care este primul lucru pe care îl faci când vezi că maşina din spatele tău nu mai poate evita impactul. 

"Dar obligatoriu este şi să faci în aşa fel încât cel din spatele tău să nu te lovească. De fiecare dată când opreşti, indiferent că eşti în oraş, în afara oraşului, la semafor, la stop, la calea ferată, nu opri aproape de maşina de faţă sau aproape de intersecţie. Opreşte mai în spate, cu 10-20 de metri. Dacă se circulă cu peste 100 km/h, stai mai departe de maşina din faţa ta. Sună dus la extrem, dar uneori e bine să stai în poziţia pilotului la linia de start. Adică să ai maşina în viteza întâi şi ambreiajul călcat, dar şi cu ochii pe oglindă. Dacă vezi că vine tare cel din spate, şi că nu se poate opri, te muţi tu mai în faţă cu 7-8-10 metri. 

Dar dacă ai oprit în bara maşinii din faţă şi vezi că vine tare cel din spate, nu mai ai ce face. Ţii piciorul pe frână. Impactul va fi mare, dar cel puţin nu te va împinge foarte tare în faţă. 

La lovitul din spate, clar e vinovat cel care te-a lovit. Dar în 99,9 la sută din cazuri, tu poţi să faci ceva înainte de posibila lovitură ca să nu ajungi acolo", a explicat Titi Aur pentru DC NEWS. 

VEZI Cinci motive pentru care îţi "moare" motorul în trafic. Cel mai important sfat când se întâmplă

Cum se procedează pe autostradă 

"Talentul şoferului, ştiinţa şoferului spune aşa: dacă sunt pe autostradă şi e oprită circulaţia în faţă, nu opresc lângă un alt autoturism.

Şi aşa pe autostradă nu ai voie să fii mai aproape de 65 de metri de maşina din faţa ta, jumătatea vitezei legale. Dacă se opresc maşinile din faţă, opreşti la 100 de metri, 150 de metri în spate. Chiar dacă pare că exagerezi. La cursurile de condus defensiv spunem aşa: dacă vine din spate un Matiz, aşteaptă să vină şi camionul şi abia apoi te duci mai în faţă. Că s-ar putea să vină camionul cu tot cu Matiz, să îţi monteze un Matiz în portbagaj. Aşa că te opreşti la distanţă, nu opri în spatele maşinii din faţa ta. Dacă nu vei face asta, vei fi lovit în spate", a mai spus specialistul. 

VEZI Semafor verde intermitent la dreapta, cine are prioritate şi cine greşeşte. Titi Aur, explicaţii pentru toţi şoferii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel