Ce faci când ești martorul unui accident. Titi Aur, singurele situații în care trebuie să intervii / video
Titi Aur a vorbit despre situațiile în care alți participanți la trafic sunt obligați să intervină în cazul în care sunt martorii unui accident.
În cadrul emisiunii DC Conducem, la DC News, Titi Aur a spus care sunt situațiile în care trebuie intervenit, dacă ești martorul unui accident de circulație.
„Nu trebuie să ne băgăm la primul ajutor, pentru că nu știm să facem asta, dar sunt anumite situații în care am putea să ajutăm, mai ales când ceva s-a întâmplat imediat în fața noastră. Tu, ca participant la trafic, trebuie să te implici în trei situații:
- dacă victima sau victimele sunt în apă și e clar că până vine primul ajutor se poate întâmpla ceva;
- dacă victima sau victimele sunt în pericol de incendiu, adică dacă ia foc mașina și tu poți să-i ajuți, fie să-i scoți din mașină, fie să stingi mașina;
- dacă există o pierdere mare de sânge și e clar că până vine primul ajutor, respectivul moare, din cauza curgerii mari de sânge. Trebuie să încerci să oprești curgerea sângelui;
Nu trebuie să te implici să scoți victima din mașină, pentru că e posibil să-i faci mai rău, mai ales dacă are coloana ruptă sau deplasată sau coaste rupte. Încercând să-l scoți, poți să-i faci leziuni interne. Doar specialiștii pot vedea dacă are gâtul rupt sau coloana deplasată. Nu te bagi în această situație“, a explicat Titi Aur.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cum tragi de volan dacă simți că te răstorni cu mașina. Titi Aur, sfaturi care îți pot salva viața / video
Titi Aur: Cine știe că nu rezistă în cazul unui accident, mai bine nu se implică
„În situația cu incendiul de mai sus, luăm extinctorul de la mașină și încercăm să stingem focul. Pompierii spun următorul lucru: Un incendiu îl stingi la început cu un pahar de apă, dar peste 10 minute nu îl stingi nici cu 10 cisterne. Un incendiu nu pleacă brusc, iar dacă o mașină este într-un accident și tu ai ajuns acolo, primul lucru la care trebuie să te gândești e dacă a luat foc. Senzația în primă fază asta e, că a luat foc, pentru că în interior pleacă airbag-urile, care sunt strânse și la eliberare emană un praf care dă impresia că e fum. De asemenea, la motor, când se sparge radiatorul, furtunurile de ulei, de apă, pleacă acel abur și din nou ai senzația că a luat foc. Există și situația uneori ca mașina să ia foc, iar tu ca participant la eveniment, trebuie să oprești și să te duci să încerci să eviți aceste situații. Nu trebuie să fugim de la locul accidentului. Dacă mai mulți participanți la trafic se mobilizează cu extinctoare, pot stinge focul.
Din păcate, nu toată lumea are tărie, pentru că accidentul este urât. Mortul este urât, îi curge sânge și nu oricine rezistă să se apropie de un astfel de accident. Dacă știi că nu reziști, mai bine nu te duci. Nu în ultimul rând, dacă e nevoie - dar asta se întâmplă mai rar - trebuie să ajuți să eliberezi carosabilul“, a spus, la DC News, Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News