
"O să pornesc de la un caz concret şi public, urmând apoi să ne întoarcem la povestea cu Panama.
În anul 2000, când a cumpărat rafinăria Petromidia, omul de afaceri Dinu Patriciu, acum răposat, a făcut tranzacţia printr-un offshore care se numea Rompetrol Amsterdam. Acesta avea drept acţionar o altă firmă, înregistrată în Elveţia şi care se numea Rompetrol SA. Acţionariatul firmei elveţiene nu a putut fi niciodată probat cu exactitate, căci legislaţia ţării respective permitea păstrarea actelor de proprietate în safe-ul unor avocaţi. Deci off-shoreul era Olanda, dar Elveţia era deţinătoarea secretului, nedescifrat 100% nici azi, căci acolo, în safe-ul avocaţilor, s-au întâmplat şi câteva tranzacţii interesante, aşa cum ar fi intrarea OMV în acţionariatul Rompetrol şi, indirect, al rafinăriei Petromidia, dar şi ieşirea OMV din safe-ul cu acţionari, la achiziţionarea concurentului Petrom.
Acum, să ne întoarcem la cazul firmei de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Ceea ce trăim este deşertarea safe-ului cu secrete al acestei firme. Despre sursa scurgerii de informaţiii putem face doar speculaţii, dar pentru asta trebuie să vedem efectele şi să ne întrebăm cui foloseşte.
[citeste si]
Efectele sunt de două feluri – unele sunt politice, altele pot fi utile justiţiei. Nu este ilegal să ai firmă în off-shore, nu este ilegal nici să ţii secret că ai o astfel de firmă, dar dacă nu mai e secret că o ai, atunci opinia publică poate afla o bogăţie pe care ai ascuns-o, iar justiţia, dacă te urmăreşte deja, îţi poate lua banii respectivi.
Mai aplicat, nu cred că se pune problema ca Justiţia din Rusia să confişte banii lui Putin de prin off-shorurile prietenilor săi, dar popularitatea preşedintelui rus ar putea avea de suferit. În Marea Britanie însă, o eventuală avere ascunsă de tatăl premierului David Cameron într-un off-shore poate indica şi o eventuală corupţie ce poate duce nu numai la o anchetă penală, dar poate chiar la stoparea procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană...
Să o luăm altfel, şi mai aproape de noi... Primele dezvăluiri făcute de cei de la RISE Project, care au acces direct la documentele firmei de avocatură din Panama, sunt legate de implicarea israelianului Beni Steinmetz în frauda RAFO Oneşti. Steinmetz, care face legătura între guvernările Năstase, Tăriceanu şi Băsescu, era căutat de către DNA în uriaşa afacere cu retrocedări din România, dar săptămâna trecută un judecător a infirmat mandatul de arestare internaţională emis de către Anticorupţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie, cu Mihai Voropchievici. Negru la Vârsători, săptămână plină de reuşite pentru Capricorni
- Olguța Berbec nu se lasă, după ce Niculina Stoican a câștigat procesul: "Merg mai departe. Toată lumea cunoaște adevărul"
- Ţara Galilor a impus limită de viteză de 20 km/h în localitate. Şoferii români, metodă prin care evită să îşi piardă carnetul
- Problemă mare pentru România în 2024 cu prezidenţialele. PNL, PSD, AUR sau USR, cine câştigă
- Paracetamolul, pe locul 1 la cauze de toxicitate gravă asupra ficatului. Dr. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţi. "Mergeţi imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală"
- România încă are localități ca acum 100 de ani, în care se pot turna filme precum Moromeții. "La noi e simplu să găsești o lume din trecut și în zilele noastre"
- Pantofii, căştile şi telefonul Laurei Roşca, DJ Lalla, au fost găsite pe malul mării
- Elon Musk, pus la punct de Ministerul german de Externe în doar câteva cuvinte pe Twitter
- Vremea în octombrie. Elena Mateescu, şefa ANM, anunţă la ce temperaturi să ne așteptăm în a două lună de toamnă
- Dacă Nehammer se prăbușește, e bine pentru România în Schengen?