Ce este substanța de contrast pe care a băut-o femeia din Târgoviște înainte să moară. Dr. Ciuhodaru: Există și astfel de riscuri
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce este substanța de contrast pe care a băut-o femeia din Târgoviște înainte să moară / Foto: Pixabay, de Piotr Sadowski
Ce este substanța de contrast pe care a băut-o femeia din Târgoviște înainte să moară / Foto: Pixabay, de Piotr Sadowski
Află în articol ce este substanța de contrast pe care a băut-o femeia din Târgoviște înainte să moară.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care pot fi efectele administrării substanței de contrast, după ce o femeie din Târgoviște a murit într-un spital privat înainte de a face un CT.

"Există și astfel de riscuri, chiar dacă sunt evaluate de-a lungul timpului, și mai ales în ceea ce privește reacția anafilactică care poate să fie de la o formă severă, extrem de gravă, șoc anafilactic sau infarct acut miocardic asociat practic cu reacții alergice. Toate acestea se pot întâmpla în cazul administrării acestei substanțe de contrast. Pot fi luate măsuri de prevenție, în sensul că pacientul trebuie investigat în prealabil dacă există riscul major, apropo de substanța de contrast, alergii cunoscute sau cei cu cancer, sau cei cu altă patologie care predispune la așa ceva ar trebui să fie evaluați în prealabil de un alergolog.

Se pot face teste cutanate, apropo de ceea ce înseamnă sensibilitatea la substanța de contrast și să vă mai spun un lucru extrem de important, că e privat, că nu e privat, de multe ori aceste mijloace imagistice pe care le face toată lumea sunt în zone, să zicem așa, puțin accesibile, izolate și nu au acea posibilitate de a asigura suportul vital de a interveni în situații de urgență. Au probabil câteva pastile puse într-un dulap, mai mult sau mai puțin eficiente. În toate aceste cazuri adrenalina este regina și trebuie să știi să intervii rapid într-un șoc anafilactic sau în cazul unui sindrom. dacă nu se intervine imediat și imediat să știți că înseamnă câteva minute, se poate pierde o viață.

Adică ni se pare incredibil, oamenii merg acolo, plătesc, iar din punctul acesta de vedere trebuie să sune la salvare să le asigure asistența medicală de urgență și ia uitați-vă și dumneavoastră că în ciuda timpului acela de 5-8 minute cam cum se circulă în București sau cum se circulă și în Iași, este imposibil să crezi că va ajunge în timpul acela necesar astfel încât ceea ce înseamnă resuscitare eficientă să fie pus în practică.", a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Realitatea Plus.

Ce este substanța de contrast 

Există anumite tipuri de investigații de natură imagistică a căror acuratețe este îmbunătățită prin intermediul substanței de contrast. Ea se poate recomandă în radiologie, ecografie, computer tomograf (CT) și rezonanță magnetică nucleară (RMN). Sustanțele de contrast pot fi administrate oral și/sau intravenos, intraarterial sau intrarectal.

Pentru tomografia computerizată se utilizează substanțe de contrast iodate, care redau un contrast pozitiv. Substanță de contrast pe baza de iod este incoloră și hidrosolubila, administrându-se, de cele mai multe ori, pe cale intravasculară. Examinările CT care necesită administrarea de substanță de contrast sunt cele efectuate în regiunea toracelui, abdomenului și a pelvisului. 

Reamintim că o femeie în vârstă de 51 de ani,  care a fost diagnostică în urma cu două luni cu cancer la sân, a decedat după ce a băut substanță de contrast, recomandată de medicii unei clinici private, în vederea efectuării unui computer tomograf. La scurt timp după ce a luat această substanță de contrast, femeia a început să tușească foarte tare și să respire foarte greu. Vezi știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel