Ce este PROPOFOLUL, injectat lui Petru, băiețelul de patru ani, la dentist. L-a ucis pe Michael Jackson
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: ky3.com / Propofol, medicamentul lui Michael Jackson
Foto: ky3.com / Propofol, medicamentul lui Michael Jackson
Ce este Propofolul, substanța ucigașă care l-a adus pe Petru, micuțul de patru ani din Pitești, în moarte cerebrală după anestezia de la stomatolog și în același timp, substanța care l-a ucis pe Michael Jackson, dar și pe o altă actriță celebră.

Propofolul este o substanţă anestezică utilizată pe scară largă, dar mai ales în spitalele din SUA și este una dintre substanțele care a ridicat și încă ridică foarte multe semne de întrebare pacienților care o cunosc sub numele de „medicamentul lui Michael Jackson".

Ei bine, acest Propofol este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie. 

Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.

Istoricul Propofolului

Propofolul a fost scos pe piață la sfârșitul anilor 1980, înlocuind Tiopentalul, un alt sedativ puternic folosit în majortiatea sălilor de operații, iar această lansare a reprezentat un mare pas în domeniul medical. Însă era pe punctul să nu treacă testele de laborator, pentru că o versiune anterioară provoca reacții alergice grave.

A fost descoperit de John B. Glen, care nu a renunțat și l-a tot reinventat până a ajuns la forma finală, deoarece de-a lungul timpului, din cauza reacțiilor alergice pe care le dădea, medicamentul nu reușea să treacă de testele de laborator. Așadar, a lucrat la Propofol până a obținut cea mai bună formulă, cu ajutorul uleiului de soia.

Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale".

Cazul lui Petru, copilul intrat în moarte cerebrală

Petru, copilul de la Ploiești în vârstă de doar 4 ani, care a intrat în comă după anestezia de la stomatolog, este una dintre victimele acestei substanțe ucigașe. 

"În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este "o practică", nu un fenomen punctual", a declarat ministrul Sănătății în ceea ce privește cazul copilului.

"Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate", a adăugat el.

Medicamentul lui Michael Jackson

Așa cum spuneam, Propofolul este substanța cunoscută sub denumirea de "medicamentul lui Michael Jackson" deoarece este principalul motiv al morții marelui artist. 

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în urma unei intoxicaţii grave cu Propofol, un anestezic pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului său persoanl, Conrad Murray, care ulterios a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Artistul numea Propofolul „laptele" lui, deoarece este o substanță de culoare albă, uleioasă, care se administrează intravenos și care acționează în 40 de secunde.

De regulă, pacienții cărora le este administrată substanța se trezesc fără dureri de cap, nu își amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit „laptele amneziei" și în plus nu să stări de vomă sau greață.

Actrița moartă din cauza aceleiași subtanțe

Ei bine, și actrița Joan Rivers a murit tot din cauza acestei substanțe.

Aceasta a intrat în stop cardio-respirator pe 4 septembrie 2014, în timp ce era tratată la o clinică și a murit după ce creierul nu i s-a mai oxigenat.

În cazul actriței au fost nenumărate probleme și asta pentru că în documentele anchetei morții ei nu există date privind greutatea actriței, ceea ce înseamnă că nici anestezicul nu i-a fost administrat atent, informa contactmusic.com la acea vreme. 

Cazul care a șocat România

La doar 35 de ani, medicul pediatru Roxan Călin, șoca România în anul 1994. Aceasta a intrat în istoria marilor ucigași români ca autoare a celei mai şocante crime pasionale comisă vreodată la noi. Cu un sânge rece uluitor, doctorița a ucis-o pe soţia amantului ei, i-a administrat Tiopental, substanța care a fost înlocuită de Propofol, a tăiat-o în bucăţi şi a aruncat-o prin tot Ploieştiul.

Femeia a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, dar a stat doar 14 dintre ei, fiind eliberată condiționat. Ea a stat în celulă fără să vorbească niciodată cu nimeni despre ce a făcut, iar astăzi trăiește într-o discreție totală și, la 60 de ani, continuă să țină secret motivele pentru care a comis crima oribilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel