Ce este primăvara FALSĂ
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce este primăvara FALSĂ / Foto: Pixabay, de shell_ghostcage
Ce este primăvara FALSĂ / Foto: Pixabay, de shell_ghostcage
Află în articol ce este primăvara falsă.

În ultimii ani primăvara apare mult prea devreme, iar în multe zone ale lumii se înregistrează temperaturi anormal de ridicate atunci când încă ar trebui să fie frig. Anume acest fenomen este numit primăvară falsă. 

Pe măsură ce clima se schimbă, perioada de încălzire neobișnuit de timpurie devine din ce în ce mai normală. Și în timp ce vremea frumoasă este o bucurie pentru unii, o primăvară falsă nu este, de fapt, niciun motiv de sărbătoare. Experții avertizează că implicațiile acestor temperaturi mai ridicate provoacă ondulații în ecosistemele planetei, afectând negativ ciclurile de viață atât ale plantelor, cât și ale animalelor, scrie medium.com.

Mulți oameni se bucură atunci când la început de martie au temperaturi de 25 de grade, dar acest lucru este dăunător pentru culturi. Copacii înfloresc, iar ulterior apar înghețuri, fructele fiind compromise. Cei mai afectați sunt cireșii, prunii, și pomii de caise. Prin urmare, o primăvară falsă este o perioadă de la sfârșitul iernii sau de la începutul primăverii în care vremea este suficient de caldă pentru a înșela vegetația, determinând plantele și animalele să se trezească prea devreme din repaus.

Cum ne afectează primăvara falsă

Cu cât durează mai mult o primăvară falsă, cu atât este mai mare probabilitatea ca plantele să fie liniştite într-un fals sentiment de siguranţă, făcându-le să înmugurească şi să înflorească. Acest lucru este dificil, deoarece perioadele calde sunt adesea urmate de perioade cu temperaturi foarte reci. Când se întâmplă acest lucru, plantele pot muri. În plus, plantele și animalele folosesc lunile de iarnă pentru a germina și a se pregăti pentru restul anului. Trunchierea sezonului de iarnă îi face vulnerabili și expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire sau deces.

Primăvara falsă ne afectează direct și pe noi, oamenii. Probabil ați văzut că în zilele în care temperaturile sunt peste media normală a începutului de primăvară, pe stradă unii umblă îmbrăcați în tricuri, alții în geci. La doar câteva zile suntem nevoiți din nou să trecem la hainele de iarnă. Aceste schimbări bruște de temperatură ne bulversează organismul, iar mulți oameni pot răci. În plus, faptul că de la o vreme frumoasă, trecem brusc la ninsoare și frig, îi face pe mulți oameni să fie mai irascibili și chiar triști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel