Data publicării:
Ce este praful saharian care s-a abătut deasupra României. Explicațiile meteorologului ANM: Astfel de intervale apar de obicei la trecerea dintre anotimpul cald și rece
Află în articol ce este praful saharian care s-a abătut deasupra României.
Un nor de praf saharian traversează România. Timp de două zile particulele de praf roșiatic se vor depune în partea de vest, în special sud-vest și centru a țării, mai ales atunci când plouă. Mihai Timu, meteorolog ANM, a explicat cum apare acest praf saharian.
"Nu este o situație neobișnuită. Astfel de intervale cu praf saharian apar de obicei la trecerea dintre anotimpul cald și rece, în special primăvara și toamna sunt mai frecvente, atunci când au loc pătrunderi de aer mai rece către sudul continentului și circulația aduce de obicei aducerea pe coloana troposferică a acestor particule de praf saharian.
Meteorologul Mihai Timu: Partea bună este că aceste concentrații sunt în scădere
Le observăm în principal când ajung la sol odată cu precipitațiile lichide în acest caz. Astăzi deja a plouat până în acest moment prin vestul, sud-vestul, parțial centrul țării. Este posibil ca în orele următoare și mâine să observăm, după ce încetează bineînțeles ploaia, să observăm aceste particule la nivelul solului, în principal pe mașini, este mai evident acolo. Nu este prima dată.
Într-adevăr, partea bună este că aceste concentrații sunt în scădere, așa se întâmplă. Pe măsură ce acest praf saharian pleacă de la locul de origine din nordul Africii, cu cât înaintează el se mai dispersează, mai cad particule, ajung și la nivelul solului. Într-adevăr, cam până mâine seară estimăm să dureze acest praf saharian, iar zonele cu ploaie vor fi tot aceleași, vestul, sud-vestul, centrul țării, deci Banatul, Oltenia, Transilvania, Crișana și Muntenia", a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News