Ce este „Ora Pământului” și de ce se sting luminile timp de o oră în această seară
Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Publicat pe: 25 Martie 2023, 09:34
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ora Pământului va aduce beznă în întreaga lume pentru a atrage atenția asupra utilizării responsabile a energiei electrice.

Milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, în ultima sâmbătă din luna martie, cu ocazia celui mai mare eveniment de mediu din istorie - Earth Hour.  Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună.

"O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură", precizează sursa citată, potrivit Agerpres. Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Istoria evenimentuluiEarth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei. Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii. MMAP se alătură instituţiilor din cele peste 8.000 de oraşe din 195 de ţări care participă sâmbătă, 25 martie 2023, de la ora 20:30 la cea de-a 17-a ediţie a Earth Hour. 

Și Palatul Victoria urmează tradiția

Luminile în Palatul Victoria vor fi stinse, sâmbătă seară, în intervalul orar 20,30 - 21,30, Guvernul alăturându-se astfel, ca în fiecare an, campaniei globale Ora Pământului - Earth Hour. În general, marile orașe ale României urmează trendul.

România rămâne ferm angajată în dezvoltarea proiectelor de investiţii în energie şi infrastructură energetică adaptate provocărilor majore ale momentului: tranziţia către energia verde şi asigurarea independenţei strategice faţă de resursele energetice ruseşti, afirmă premierul Nicolae Ciucă.

România, potențial imens de generare a energiei verziÎn acest context, măsurile pe care le-am luat şi le avem în vedere la nivelul Guvernului au ca reper planul european RePower EU pentru economisirea energiei, producerea de energie curată şi diversificarea resurselor de energie. Vrem să valorificăm potenţialul României de a dezvolta capacităţi noi pentru energie verde, oferind totodată consumatorilor soluţii energetice ieftine şi prietenoase cu mediul şi am făcut deja paşi concreţi în acest sens. Avem perspectiva deschiderii unei fabrici de panouri solare în România, valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de euro, de asemenea, implementăm la Doiceşti tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici, un proiect în premieră în Europa, pregătim trecerea Termocentralei de la Mintia către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen, în acord cu taxonomia europeană. Sunt doar câteva exemple, care vor ajuta România să asigure necesarul intern de energie electrică, dar şi să exporte", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?