Ce este medicina culinară și cum te poate ajuta să slăbești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce este medicina culinară și cum te poate ajuta să slăbești / Foto: Pixabay, de Sponchia
Ce este medicina culinară și cum te poate ajuta să slăbești / Foto: Pixabay, de Sponchia
Tratarea obezității cu medicina culinară: Ar putea fi o soluție? Află în articol răspunsul.

Obezitatea este un factor de risc pentru multe afecțiuni de sănătate. Tratamentele actuale includ restricția calorică, chirurgia bariatrică și medicamentele, dar numărul persoanelor cu obezitate continuă să crească. Mulți factori duc la creșterea în greutate, inclusiv consumul crescut a alimentelor bogate în calorii. Medical News Today a analizat dacă medicina culinară ar putea fi un tratament eficient pentru obezitate și a investigat ce abordări ar putea funcționa la nivel de populație.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2016, peste 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume erau supraponderali și, dintre aceștia, 650 de milioane aveau obezitate. Prevalența obezității la nivel mondial s-a triplat între 1975 și 2016. În Statele Unite, peste 40% dintre adulți au obezitate, iar în Regatul Unit, mai mult de un sfert trăiesc cu această afecțiune.

Obezitatea este cunoscută a fi dăunătoare sănătății. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră multe riscuri ale obezității, inclusiv:

1. Mortalitate crescută (risc de deces) din toate cauzele

2. Hipertensiune arterială 

3. Colesterol LDL ridicat, colesterol HDL scăzut sau niveluri ridicate de trigliceride (dislipidemie)

4. Diabet de tip 2

5. Boală coronariană

6. Accident vascular cerebral

7. Osteoartrita - o deteriorare a cartilajului și a osului într-o articulație

8. Apnee în somn și probleme de respirație

9. Multe tipuri de cancer.


Un raport  publicat în august 2022 a oferit următorul avertisment: "Având în vedere implicațiile grave în ceea ce privește comorbiditățile și mortalitatea, aceste constatări epidemiologice actualizate necesită acțiuni coordonate din partea guvernelor locale și regionale, a comunității științifice și a pacienților individuali deopotrivă, precum și a industriei alimentelor pentru ca pandemia de obezitate să fie controlată și atenuată"

Ce este medicina culinară?


Medicina culinară a evoluat de la interesul crescând pentru relația dintre mâncare, gătit și sănătate. A fost descrisă drept "un nou domeniu bazat pe dovezi în medicină, care îmbină arta mâncării și gătitul cu știința medicinei".

Medicina culinară folosește o dietă de înaltă calitate, adaptată, pentru a preveni și trata bolile și pentru a menține bunăstarea. Scopul este de a permite persoanelor să utilizeze alimente și băuturi în siguranță pentru a obține rezultatele dorite în materie de sănătate. Folosirea alimentelor ca medicament nu este un concept nou și, pentru unele afecțiuni, schimbarea tiparelor de alimentație poate fi la fel de eficientă ca și medicamentele.

S-a demonstrat că o dietă antiinflamatoare oferă ameliorarea poliartritei reumatoide și dieta mediteraneană - care pune accent pe fructe, legume, ulei de măsline, leguminoase și cereale integrale și include mai puține alimente ultraprocesate și carne decât o dietă tipică occidentală - este eficient în prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. Deci, medicina culinară ar putea fi o modalitate eficientă de combatere a obezității?

Dr. Ali crede că ar putea ajuta, dar nu este o soluție universală: "Medicina culinară este disciplina de educare și abilitare a oamenilor să aleagă și să gătească alimente sănătoase. Deși, ca și alte metode de pierdere în greutate, fiecare individ va răspunde diferit la această abordare și, astfel, va avea grade diferite de succes".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel