Ce este „inelul de diamant“, fenomenul observat de milioane de oameni la eclipsa din SUA. Un român a văzut nuanțe de roz electrizant / foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
O eclipsă totală de soare s-a produs, luni, 8 aprilie 2024, pe continentul american.

Milioane de oameni care s-au aflat, luni, 8 aprilie 2024, în America de Nord au putut observa în condiții excelente de vizibilitate eclipsa totală de Soare care a început în estul Oceanului Pacific și s-a terminat în Oceanul Atlantic și coastele de vest ale insulelor britanice.

Înainte de faza de totalitate, dar și după, apare fenomenul numit  „inelul de diamant“, în care doar o mică parte a discului solar mai rămâne vizibilă, iar lumina produsă de aceasta se aseamănă cu un diamant plasat pe un inel, care este reprezentat practic de conturul discului Lunii.

În ciuda faptului că imaginea este de-a dreptul spectaculoasă, pentru a observa este nevoie de precauție extremă. Privirea îndreptată direct către soare, chiar și în timpul unei eclipse, poate duce la leziuni permanente ale ochilor, inclusiv la orbire. (mai jos, câteva fotografii cu inelul de diamant de la eclipsa din 8 aprilie 2024).

De asemenea, Mihai Vlăduț de la proiectul „ia cu stele“ s-a aflat în Statele Unite ale Americii, în Arkansas, de unde a fotografiat eclipsa, inelul de diamant, dar și protuberanțele de culoare roz electrizant din timpul acesteia. El a postat câtva imagini pe Facebook.

„Câteva imagini brute cu eclipsa totală de Soare din Arkansas, SUA, de astăzi. Au fost protuberanțe solare atât la imersiune cât și la emersiune. Protuberanța de jos s-a văzut cu ochiul liber de culoare roz electrizant. Coroana solară specifică perioadei de maximă activitate solară este distribuită uniform pe conturul discului.

Crop pe telefon“, a transmis Mihai Vlăduț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel