Data publicării:
Impactul unei ieșiri de la guvernare a UDMR
UDMR va decide vineri dacă părăsește sau nu guvernarea. Retragerea maghiarilor va văduvi coaliția PSD-UNPR-PC de 26 de parlamentari, dar pentru prezidențiabilul Victor Ponta ar putea fi un plus.
• Avantaje și dezavantaje pentru UDMR - Ieșirea UDMR de la guvernare din cauza unei lupte privind protecția minorităților îi va aduce simpatie electorală formațiunii lui Hunor, dar nu dincolo de marginile bazinului minorităților. Această simpatie se va manifesta îndeosebi în rândul maghiarilor mai puțin moderați, care cer autonomie și drepturi colective. Probabil, radicalizarea discursului UDMR este făcută în baza unor calcule electorale, iar momentul ales nu este nici el întâmplător. Marele dezavantaj al părăsirii Guvernului este acela al renunțării la resursele pe care le implică o participare la guvernare. În cabinetul Ponta, UDMR are doi miniștri: Atilla Korodi la Mediu și Kelemen Hunor la Cultură, ultimul fiind și vicepremier.
• Avantaje și dezavantaje pentru PSD - PSD și aliații săi nu se clatină în Parlament chiar dacă UDMR iese de la guvernare, dar majoritatea va fi una mai puțin sigură. Golul poate fi însă umplut cu cei 20 de parlamentari ai lui Călin Popescu Tăriceanu, care vor ridica propriile pretenții.
La capitol electoral, social-democrații nu doar că nu vor pierde voturi (maghiarii oricum nu votau cu PSD), dar vor crește în opțiunile electoratului naționalist. Astfel, PSD își va continua tonul naționalist început odată cu alegerile europarlamentare.
Principalul potențial beneficiar al plecării UDMR este prezidențiabilul Victor Ponta. PSD va crește în ochii electoratului naționalist, iar simpatia se poate transforma în voturi pentru Ponta. Voturi care ar conta, cu atât mai mult, într-o eventuală finală Ponta - Iohannis.
Inițiativa lui Hunor, atacată din Parlamentul European: "E inacceptabilă!"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News