Ce e stereotaxia. Cristina Iftode (SANADOR): Nu efectuăm nicio procedură dureroasă pentru pacient
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Medicul Cristina Iftode, de la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat, într-un interviu pentru DC News și DC Medical, ce înseamnă stereotaxia.

„La SANADOR apelăm aceleași tehnici pe care le efectuăm și în străinătate. Când este cazul, optăm și pentru această strategie, stereotaxia, care este o tehnică foarte precisă de radioterapie, ce permite doze foarte mari de radioterapie în puține ședințe. Practic, folosim termenul de radiochirurgie când avem posibilitatea să folosim stereotaxia într-o singură ședință, iar atunci când suntem nevoiți să diluăm, să fracționăm doza de stereotaxie, folosim termenul de radioterapie stereotaxică”, a explicat medicul Cristina Iftode.  

„Are această capacitate de a ținti tumora de iradiat cu o grijă mai mare la ceea ce este pe lângă. Este o tehnică de radioterapie obișnuită practic. Fără anestezie, fără deschiderea pacientului în sine. Nu efectuăm nicio procedură dureroasă, în final, pentru pacient. Necesită, în schimb, niște etape mai minuțioase. În orice tratament de radioterapie, e indispensabil CT-ul de simulare, adică acele probe pe care le facem, luăm măsurile pacientului înainte de a-l programa la tratament. În cazul stereotaxiei, manevrând aceste doze foarte mari de radioterapie, este indispensabilă o imobilizare mult mai precisă a pacientului”, a mai explicat Cristina Iftode.

Sanador

Radiochirurgia și Radioterapia stereotactică, diferențe. Cristina Iftode, SANADOR, la DC Medical

Atât radiochirurgia, cât și radioterapia stereotactică nu necesită spitalizarea pacientului, se efectuează în regim ambulatorial,  sunt tratamente bine tolerate și neinvazive, nefiind utilizată anestezie sau altă procedură dureroasă pentru pacient. 

Numărul redus de ședințe de RT, precum și durata limitată a unei aplicații de SRT (durata tratamentului efectiv este de mai puțin de 5 minute, întreaga procedura, incluzând poziționarea și controlul radiologic pre-RT, durează aproximativ 15 minute) permit o bună colaborare cu pacientul, cât și un confort al acestuia în timpul tratamentului.

În cazul radioterapiei stereotactice este indispensabil suportul atât al diverselor metode imagistice (RM, PET, CT cu contrast) în faza de planificare la delinierea volumelor țintă tumorale și a organelor sănătoase din apropiere, cât și o imagistică integrată de înalta rezoluție pentru verificarea poziției target-OAR înainte de fiecare ședința de RT.

Un alt punct important al tratamentului stereotactic este imobilizarea precisă și reproducibilă a pacientului în timpul simulării CT și deci a tratamentui RT prin folosirea de măști termoplastice, saltele vidate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel