Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. Izvorul Tămăduirii este prăznuită în prima vineri din Săptămâna Luminată după sărbătoarea de Paște. Anul acesta, Izvorul Tămăduirii pică pe data de 6 mai. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. Pe 6 mai, de Izvorul Tămăduirii, creștinii care respectă tradițiile se spală cu rouă și beau Aghiasmă pentru a se feri de boli și pentru a se vindeca. De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele. Creștini mergi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasmă Mică. După ce sfințește apa, preotul îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă "Mântuiește, Doamne, poporul Tău".

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. Pe 6 mai, de Izvorul Tămăduirii, în unele zone ale ţării, tinerii fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. Pe data de 6 mai, de Izvorul Tămăduirii, nu se lucrează. Conform tradiției, pe vremuri, cu aceastã ocazie nu se muncea pentru că cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai reveneau până la moarte. De asemenea, boii nu se înjugau pentru a nu îmbolnăvi. În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți, deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

[citeste si]

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. În unele zone din țară, de Izvorul Tãmãduirii se făceau vrăji. Se spunea că femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă, și îl recuperau după slujba de vineri, aveau norocul de a se spăla cu acea apă de numeroase necazuri.

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. În ziua de vineri, 6 mai, nu se face nicio treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.

Izvoare Tămăduitoare din țara noastră

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. Izvorul Tămăduirii din Mănăstirea Dervent în Dobrogea, unde Sfântul Apostol Andrei a săvârșit multe minuni. Apa izvorului curge și în ziua de astăzi, păstrându-și puterile miraculoase asupra sanănătății.

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. Alt izvor cu apă vindecatoare este la Mănăstirea Horăicioara din Neamț.

Ce e INTERZIS să faci de Izvorul Tămăduirii (6 MAI). Tradiții și obiceiuri. La Mănăstirea Ghighiu, oamenii se pot bucura de la apa sfințită la Izvorul Tămăduirii, situat în curtea mănăstirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel