Ce e, de fapt, cu așa zisul „scandal al titanilor din Sănătate - Rafila vs. Arafat” / audio
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Foto Facebook / Alexandru Rafila
Foto Facebook / Alexandru Rafila
Deputatul PSD Alexandru Rafila, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, spune că măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății și nu de altă instituție. 

El a făcut referire în acest caz la Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, care face parte din Ministerul de Interne.

Jurnalistul Val Vâlcu a fost întrebat dacă, în acest context, avem de-a face cu un „scandal al titanilor din Sănătate - Rafila vs. Arafat”.

„Sună bine, dar nu cred că este așa. Raed Arafat a intrat în problema aceasta pentru că, la începuturile pandemiei, nu prea erau mijloace medicale, ci mai degrabă mijloace care țin de Ministerul de Interne cum ar fi să poarte lumea mască, să se distanțeze fizic, să nu se înghesuie în magazine, să respecte lockdown-ul.

Comanda într-o criză trebuie să fie, desigur, într-un centru de comandă, nu în trei centre. Dacă la început a părut firesc să fie la Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI, pe măsură ce apar mijloacele medicale, se mută ponderea de la prevenire la îngrijire, să fie mutat acest centru de comandă la Ministerul Sănătății.

Este și o răspundere și iată că Alexandru Rafila nu se dă înapoi. Până acum, poate că liderii politici s-au bucurat pe ideea: iese Raed Arafat în față, încasează criticile, este vizibil, iar lumea va zice: Raed Arafat ne ține în casă! Cine ne-a dat amenzi? Arafat. Și așa și-a afectat imaginea, în timp ce politicienii stăteau la adăpost, eventual l-au și criticat. Acum iată că noul ministru al Sănătății vine hotărât să facă treabă fără să se gândească la aceste consecințe din zona imaginii personale, a politicii etc”, a spus jurnalistul Val Vâlcu la B1 TV, în emisiunea realizată de Laura Chiriac.

Ministrul desemnat al Sănătății Alexandru Rafila spune că Ministerul Sănătății trebuie să aibă rolul hotărâtor, într-o criză de sănătate, în ceea ce privește deciziile, chiar și în CNSU

Întrebat miecuri, după audierile la comisia de specialitate a Parlamentului, dacă a vorbit cu Raed Arafat despre aceste schimbări, Alexandru Rafila a spus că încă nu a discutat, dar că va vorbi cu premierul, după instalarea Guvenului.

„Eu nu am discutat cu domnul doctor Arafat, nu am avut ocazia, dânsul a fost destul de mult plecat din țară în ultima perioadă, dar după ce noul Guven se va instala voi avea discuții în primul rând cu primul-ministu și cu ministrul Administrației și Internelor și bineînțeles și cu domnul Arafat pentru că acest mecanism prin care deciziile de sănătate publică sunt luate de persoane care nu au legătură directă cu sănătatea publică nu sunt în regulă. Chiar și dacă CNSU, care trebuie să ia decizii în orice fel de situație, nu numai cele legate de sănătate, și înțelegem necesitatea și rolul lui, trebuie totuși Ministerul Sănătății, într-o criză de sănătate, să aibă rolul hotărâtor în recomandarea deciziilor care sunt ulterior aprobate”, a spus Rafila.

Acesta susține că CNSU nu trebuie să dispară.

„Nu are de ce să dispară CNSU, dar rolul Ministerului Sănătății în CNSU, atunci când discutăm despre o criză sanitară, este clar că trebuie să fie rolul primordial”, a mai spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ar trebui schimbat Raed Arafat din funcție, ministul desemnat al Sănătății a spus: „Vă dați seama că nu este treaba mea în vreun fel acest lucru, nu am auzit despre o astfel de intenție și mi se pare hazardată întrebarea. (...) În ceea ce privește activitatea DSU, este o activitate de bună calitate, nu contest lucrul acesta, am spus-o tot timpul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel