Data publicării:
CE dorește mărirea obiectivului obligatoriu de economisire a energiei. ”Vor avea Guvernele curajul să ceară oamenilor să consume mai puțină energie?”
Planul își propune să găsească rapid surse alternative de energie, sporind în același timp economiile de energie și sursele regenerabile. Comisia Europeană a prezentat miercuri planul său de 300 de miliarde de euro privind modul în care UE se poate înțărca de combustibilii fosili ruși „cu mult înainte de 2030”.
CE spune că acest plan este o consecință a invaziei sângeroase a Ucrainei de către Kremlin, care a evidențiat riscurile politice și economice ale dependenței de petrol și gaze rusești, potrivit Politico.
Răspunsul urmărește să caute imediat surse alternative de combustibili fosili, stimulând, în același timp, energia verde și reducând consumul de energie, aceste obiective contribuind la ambiția pe termen lung a blocului de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Cei patru piloni ai planului
Planul, numit REPowerEU, este un pachet de documente, inclusiv acte juridice, recomandări, orientări și strategii, care completează o comunicare publicată în martie.
Se bazează pe patru piloni: economisirea energiei, înlocuirea gazului rusesc cu alți combustibili fosili, stimularea energiei verzi și finanțarea de noi infrastructuri, cum ar fi conductele și terminalele de gaze naturale lichefiate.
”Astăzi ne ducem ambiția la un alt nivel pentru a ne asigura că vom fi independenți de combustibilii fosili ruși cât mai repede posibil”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
”REPowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, să accelerăm eliminarea treptată a combustibililor fosili și, cel mai important, să pornim investițiile la o nouă scară” conform sursei citate.
CE mărește obiectivul obligatoriu de economisire a energiei
Comisia dorește, de asemenea, să mărească obiectivul obligatoriu de economisire a energiei pentru 2030 la 13% de la 9% și să reducă cererea de petrol și gaze cu 5%, determinând oamenii să folosească mai puțină energie.
Simone Tagliapetra, cercetător senior la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, a declarat că, din septembrie 2021, țări precum Germania, Franța, Italia și Spania au cheltuit fiecare între 20 și 30 de miliarde de euro pentru a reduce artificial facturile la gaz și electricitate, precum și prețurile la benzină și motorină.
Vor avea curajul să ceară să consume mai puțină energie?
„Vor trece guvernele de la subvențiile universale pentru energie, la măsuri specifice pentru gospodăriile sărace și companiile mici și mijlocii vulnerabile și vor avea curajul să ceară tuturor celorlalți să consume mai puțină energie?” a întrebat Simone Tagliapetra.
Impactul întreruperii aprovizionării cu gaze rusești ar putea afecta prețul carburanților. CE recomandă statelor membre să fie pregătite cu măsuri
O schimbare rapidă de la energia rusă ar putea afecta economiile blocului, așadar Comisia spune că țările membre pot extinde temporar controlul prețului energiei pentru a proteja consumatorii și întreprinderile și, de asemenea, să cumpere în comun gaze naturale.
”Pe măsură ce Rusia își continuă războiul neprovocat în Ucraina, trebuie să planificăm și întreruperile aprovizionării cu gaze și impactul acestora cu măsuri de solidaritate și posibile intervenții ale prețurilor”, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson.
Facilități și obligații pentru energia verde
Comisia dorește să ridice ținta de energie verde în mixul energetic al UE la 45% până în 2030 de la ținta actuală de 40%. Planifică să facă acest lucru prin adoptarea a diverse măsuri precum: simplificarea proceselor de autorizare pentru proiectele de energie regenerabilă și introducerea unei obligații legale de a instala panouri solare pe toate clădirile rezidențiale noi până în 2029.
Planul pentru a înlocui gazul rusesc. Noi furnizori, noi surse
Anul acesta, Bruxelles-ul a spus că blocul poate înlocui 60 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz rusesc – anul trecut a importat 155 de miliarde de metri cubi.
Acest lucru se va face prin cumpărarea de gaze de la alți furnizori precum SUA, Egipt, Israel și țările din Golf, producând mai mult biometan, obținut din gunoi de grajd animal, culturi și deșeuri și asigurând cărbunele și centralele nucleare funcționează mai mult timp.
Până în 2030, speranța este ca 35 de miliarde de metri cubi de biometan și 20 de milioane de tone de hidrogen să fie pe piață pentru ca UE să le folosească.
Surse de finanțare REPowerEU
Banii pentru REPowerEU vor proveni în mare parte din programul de redresare în pandemie al blocului. Comisia a spus că țările pot accesa cele 225 de miliarde de euro neutilizate.
În plus, 20 de miliarde EUR în granturi ar proveni din vânzarea a 250 de milioane de permise de emisii de CO2 în sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.
De asemenea, țările vor avea dreptul de a transfera până la 12,5% din fondurile politicii de coeziune și 7,5% din fondurile agricole către proiectele RePowerEU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News