Urmărește emisiunea live
Ce dezvăluie muzica pe care o ascultăm despre mintea noastră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
muzica-pian
muzica-pian
Muzica este un instrument puternic pentru a accesa informații despre noi înșine. Două studii recente oferă o nouă perspectivă asupra modului în care melodiile noastre preferate sunt legate de amintiri și personalități - și despre modul în care aceste conexiuni ne pot face viața mai bună.

A asculta o melodie preferată te poate transporta instantaneu într-un alt moment al vieții tale, aducând înapoi detalii cu o claritate uluitoare. Și nu este doar un sentiment fantezist -- există dezvăluiri științifice în spatele modului în care mintea noastră conectează muzica cu memoria.

De pildă, există de multă vreme o asociere benefică între muzică și pacienții cu Alzheimer sau demență.

S-a descoperit că ascultarea în mod repetat a muzicii care are sens personal îmbunătățește adaptabilitatea creierului la pacienții cu boala Alzheimer precoce sau cu deficiență cognitivă ușoară.

Ascultarea muzicii cu o semnificație specială a stimulat căile neuronale din creier care i-au ajutat pe pacienți să mențină niveluri mai ridicate de funcționare, potrivit lui Michael Thaut, care a fost autorul principal al unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto, potrivit CNN.

Muzica ar putea folosi ca tratament

Aceste cântece aveau o semnificație unică, precum muzica pe care oamenii au dansat la nunta lor. Descoperirile ar putea susține includerea terapiei bazate pe muzică în tratamentul pacienților cu deficiențe cognitive în viitor.

Schimbările au fost cele mai notabile în cortexul prefrontal, cunoscut ca centrul de control al creierului, unde au loc luarea deciziilor, moderarea comportamentului social, exprimarea personalității și planificarea comportamentului mental complex.

Când pacienții au auzit muzică personală pentru ei, aceasta a alimentat o rețea neuronală muzicală care conectează diferite regiuni ale creierului, pe baza RMN-urilor efectuate pacienților înainte și după ascultarea muzicii. Acest lucru a fost diferit de atunci când au auzit muzică nouă, necunoscută, care a declanșat doar o anumită parte a creierului acordată ascultării.

Au fost doar 14 participanți la studiu, inclusiv șase muzicieni, și au ascultat liste de redare special organizate timp de o oră pe zi, pe parcursul a trei săptămâni. Dar acești participanți sunt aceiași dintr-un studiu anterior care a identificat mecanismele neuronale pentru păstrarea amintirilor legate de muzică la cei care se confruntă cu declin cognitiv timpuriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel