CE declanşează procedura de infringement împotriva României pentru transpunerea incorectă a legislaţiei privind mandatul european de arestare
Comisia Europeană a anunţat joi că a declanşat o procedură de infringement împotriva Luxemburgului şi a României pentru transpunerea incorectă a legislaţiei UE privind mandatul european de arestare, informează un comunicat al executivului comunitar.
'Unele prevederi ale deciziei cadru privind mandatul european de arestare nu au fost transpuse corect, privind de exemplu limitele de timp pentru luarea unei decizii privind executarea unui mandat de arestare european sau predarea unei persoane solicitate', se menţionează în comunicatul CE.
Practic, cele două ţări au primit o scrisoare de punere în întârziere şi au la dispoziţie două luni pentru a notifica executivul comunitar pentru aplicarea măsurilor solicitate, în caz contrar riscând trimiterea unui aviz motivat.
Mandatul european de arestare este o procedură judiciară simplificată transfrontalieră pentru predarea unei persoane a cărei extrădare este solicitată pentru punerea sub acuzare sau executarea unei sentinţe.
Operaţional de la 1 ianuarie 2004, mandatul european de arestare a înlocuit lungile proceduri de extrădare care existau anterior între statele membre. CE a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru netranspunerea completă sau parţială a unora dintre prevederile deciziei cadru, mai informează Comisia în comunicatul citat.
Citește și - CE trimite România în faţa CJUE pentru că nu a transpus Directiva serviciilor mass-media audiovizuale
Comisia Europeană a decis joi să trimită Cehia, Irlanda, România, Slovacia şi Spania în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligaţiei de a transpune Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale ['DSMAV', Directiva (UE) 2018/1808], cu o cerere de impunere de sancţiuni financiare în conformitate cu articolul 260 alineatul (3) din TFUE.
Conform unui comunicat al Executivului comunitar, DSMAV reglementează coordonarea la nivelul UE a legislaţiei naţionale privind toate serviciile mass-media audiovizuale. Cea mai recentă revizuire a DSMAV a fost efectuată în 2018. DSMAV revizuită prevede standarde la nivelul UE privind conţinutul media pentru toate serviciile mass-media audiovizuale, atât în cazul transmisiilor de televiziune tradiţionale, cât şi al serviciilor la cerere, în plus faţă de platformele de partajare a materialelor video. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News