Ce cancer poate avea Kate Middleton. Experții comentează cazul Prințesei
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Deși nu se cunoaște ce tip de cancer are Prințesa Kate, oncologii spun că situația descrisă în declarația publică lansată vineri – descoperirea cancerului în timpul unei alte proceduri, în acest caz o „intervenție chirurgicală abdominală majoră” – este din nefericire ceva comun.

„O mare parte a cazurilor de cancer pe care le diagnosticăm sunt neașteptate”, spune Dr. Elena Ratner, ginecolog oncolog la Yale Cancer Center, care a diagnosticat multe paciente cu cancer ovarian, uterin și cancer la nivelul mucoasei uterului, relatează New York Times

Fără a specula asupra procedurii prin care a trecut Kate, Dr. Ratner a descris situații în care femeile se prezintă pentru intervenții chirurgicale pentru endometrioză, o afecțiune în care țesut similar cu mucoasa uterului se găsește și în alte zone ale abdomenului. Adesea, spune Dr. Ratner, se presupune că endometrioza a apărut pe un ovar și a provocat un chist ovarian benign. Dar, una sau două săptămâni mai târziu, când țesutul presupus benign a fost studiat, patologii raportează că au găsit cancer.

În declarație, Prințesa Kate a spus că urmează „un curs de chimioterapie preventivă”.

Și acest lucru este comun. În termeni medicali, se numește de obicei chimioterapie adjuvantă.

Dr. Eric Winer, directorul Yale Cancer Center, a spus că, în cazul chimioterapiei adjuvante, „speranța este că aceasta va preveni alte probleme” și va evita reapariția cancerului.

De asemenea, se recurge la ea atunci când „se înlătură totul” ce era vizibil în timpul intervenției chirurgicale, a declarat Dr. Michael Birrer, directorul Winthrop P. Rockefeller Cancer Institute de la Universitatea din Arkansas pentru Științe Medicale. „Nu se poate vedea cancerul”, a adăugat el, deoarece celule canceroase microscopice pot rămâne în urmă. Chimioterapia este o modalitate de a ataca boala la nivel microscopic, a explicat specialistul.

Alte părți ale declarației lui Kate au rezonat și cu Dr. Ratner, în special îngrijorarea față de familia sa.

„William și cu mine am făcut tot ce am putut ca să gestionăm această situație în privat, pentru binele tinerei noastre familii”, a spus Kate, adăugând: „Ne-a luat ceva timp să le explicăm totul lui George, Charlotte și Louis într-o manieră care să fie potrivită pentru ei și să îi asigurăm că voi fi bine.”

Acestea sunt sentimente pe care Dr. Ratner le aude frecvent și care dezvăluie, spune ea, „cât de dificil este pentru femei să fie diagnosticate cu cancer”.

„Văd acest lucru zi de zi”, a spus ea. „Femeile spun mereu: «Voi fi acolo pentru copiii mei? Ce se va întâmpla cu copiii mei?»”

„Nu spun niciodată, «Ce se va întâmpla cu mine?»”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel