Ce boli ascunde insomnia. Când trebuie să ceri ajutor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Dacă nu știi ce boli ascunde insomnia, ai ajuns în locul potrivit! Iată ce este insomnia, ce o cauzează și când trebuie să ceri ajutorul specialiștilor.

Insomnia reprezintă o tulburare de somn, caracterizată prin dificultatea în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Lăsată netratată, insomnia poate afecta sistemul cardiovascular, diminua puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.

De cele mai multe ori, insomnia nu vine singură, ci este însoțită și de alte probleme de sănătate, din cele mai diverse. Iată care sunt acestea și ce măsuri trebuie să iei.

Ce boli ascunde insomnia?

În spatele insomniei se pot ascunde boli ale glandei tiroide, boli cardiace, boli ale aparatului respirator, boli psihiatrice și boli ale glandelor suprarenale. Pentru a depista, cu exactitate, cauza, este necesar să mergi la medic, pentru a efectua o serie de analize importante.

Boli ale glandei tiroide

În ciuda faptului că este o glandă de mici dimensiuni, tiroida reglează buna funcționare a întregului organism. Pe lângă ale probleme, o persoană care se confruntă cu boli ale glandei tiroide, suferă și de insomnie. Această tulburare este întâlnită, adesea, la femeile de vârstă mijlocie și, în special, la cele aflate la menopauză.

Dacă ești femeie și suferi de boli ale tiroidei, interesează-te, din timp, și cere ajutor dacă insomnia îți dă târcoale. Ține cont că, pe lângă tulburarea de somn, mai pot apărea și tulburări ale apetitului, iar greutatea poate avea de suferit.

Boli cardiace

Persoanele cu boli cardiace se tem pentru viața lor și, astfel, nu mai dorm așa cum ar trebui. Somnul lor este unul superficial, se trezesc la fiecare zgomot pe care îl aud și nu mai reușesc să se odihnească, nici măcar dacă petrec mai multe ore în pat. Dacă te confrunți cu astfel de afecțiuni, cere ajutorul unui medic cardiolog. Acesta este singurul în măsură să îți recomande un tratament adecvat.

Boli ale aparatului respirator

În cazul unei răceli banale, nasul se înfundă și te împiedică să respiri așa cum ar trebui. Acest lucru se întâmplă mai ales noaptea, când îți dorești să te odihnești. Poate să apară și apneea în somn, o boală gravă, care poate să pună viața pacientului în pericol. Fiindcă se pot sufoca în somn, oamenii care suferă de apnee se tem să adoarmă și, în acest fel, apare insomnia.

Boli psihiatrice

Insomnia poate fi generată și de bolile psihiatrice, cum sunt anxietatea, depresia, schizofrenia și altele asemenea. Deși nu există nicio legătură între aceste tulburări și insomnie, cea din urmă este fie un simptom, fie o consecință a lor.

Boli ale glandelor suprarenale

Glandele suprarenale sunt glande endocrine, așezate ca o „căciulă” a polului superior al rinichiului, localizate în spațiul retroperitoneal, învelite în țesut adipos și alcătuite din două zone cu secreție diferită: medulosuprarenala care secretă adrenalină și noradrenalină, și zona corticală secretantă de glucocorticoizi (cortizolul), mineralocorticoizi ( aldosteronul,DOC), precursori de androgeni (DHEA,androstendion).

Pacienții care suferă de afecțiuni ale glandelor suprarenale se simt mereu obosiți, au cearcăne adânci și o paloare specifică. De regulă, suferă de insomnie, fapt ce necesită intervenția unui specialist, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel