Data publicării:
Ce "băgăm" în piele când ne tatuăm. Un studiu vine cu date îngrijorătoare
Iată ce au descoperit cercetătorii în componența cernelurilor pentru tatuat.
O cercetare recentă desfășurată la prestigioasa Universitate Binghamton din Statele Unite pune sub o lumină alarmantă conținutul cernelurilor folosite în saloanele de tatuaj. Sub îndrumarea profesorului asistent de chimie John Swierk, studiul a examinat cernelurile de tatuaj de la nouă producători din SUA. Rezultatele au fost uluitoare: un număr semnificativ dintre aceste cerneluri au prezentat discrepanțe considerabile între ingredientele listate pe etichete și conținutul real al compoziției lor. Această descoperire ridică întrebări alarmante cu privire la siguranța și transparența produselor folosite în industria tatuajelor, scrie Science Alert.
Ce conține cerneala pentru tatuaje
Un aspect îngrijorător al descoperirii a fost prezența unor aditivi precum polietilenglicol și propilenglicol în cerneluri, aditivi care nu erau menționați pe eticheta produsului. Mai mult decât atât, unele cerneluri analizate au inclus substanțe potențial dăunătoare, printre care un antibiotic și 2-fenoxietanol, ceea ce amplifică riscurile pentru cei care optează pentru un tatuaj.
Descoperirile alarmante din acest studiu ridică serioase îngrijorări cu privire la siguranța cernelurilor utilizate în tatuaje, deoarece prezența ingredientelor nedezvăluite poate conduce la reacții alergice și alte riscuri pentru sănătate.
De asemenea, cercetarea a evidențiat necesitatea unei reglementări mai riguroase a compoziției cernelurilor destinate tatuajelor. Acest lucru a determinat guvernul Statelor Unite să adopte, la sfârșitul anului 2022, Legea privind modernizarea reglementărilor în domeniul cosmeticelor, în vederea permite FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) să monitorizeze și să reglementeze practicile de etichetare a acestor cerneluri.
Cu toate că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin impactul ingredientelor folosite în cerneala de tatuaj asupra sănătății umane, consumatorii sunt îndemnați să fie precauți și bine informați atunci când iau decizia de a-și tatua pielea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News