Data publicării:

Ce-au luat pe mere au dat pe pere: Guvernul a câștigat din scumpiri și a pierdut prin evaziunea fiscală și contractarea economiei

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Cine se grăbește să se laude cu banii strânși din accize și TVA greșește. Trebuie scăzute sumele pierdute prin mai puține contribuții la impozitul pe venit și pe profit, dar și la asigurările sociale, adică evaziunea fiscală, alăturată prăbușirii economiei.

Încasările din TVA, accize şi venituri nefiscale au avut cea mai mare contribuţie la creşterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea încasărilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit şi contribuţiile la asigurări sociale, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Deficitul bugetar înregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei, informează Mediafax.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde lei şi au fost cu 7,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Creşterea încasărilor s-a înregistrat în principal la impozitele pe bunuri şi servicii, respectiv taxa pe valoare adăugată (+14,3%) şi accize (+11,5%), precum şi la venituri nefiscale (+18,5%).

Discrepanţele faţă de anul precedent, deşi au avut un trend descendent, au înregistrat valori importante la impozitul pe venit (-3,2%), impozitul pe profit (-4,9%), şi contribuţii de asigurări sociale (-4,5%).

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au înregistrat o creştere cu 181% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 5,4 miliarde lei faţă de 1,9 miliarde lei. Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 201,9 miliarde lei, în cerştere în termeni nominali cu 4,2% faţă de anul precedent.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele cu finanţare UE (+170%), dobânzi (+20%) ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, asistenţă socială (+7,3%) ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj.

De asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 5,2% faţă de anul 2009, în principal ca urmare a majorării cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata arieratelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel