Ce au în comun momentul Colectiv, moartea Regelui Mihai şi parcursul României la EURO 2024
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Inquam Photos / Ștefan Constantin
Inquam Photos / Ștefan Constantin
Profesorul universitar Dumitru Borţun a explicat, în cadrul unui podcast, ce au în comun moartea Regelui Mihai I al României, momentul Colectiv şi parcursul României de la EURO 2024. 

Mihai Morar, moderatorul podcastului Fain şi Simplu, a punctat că a văzut trei momente de solidaritate în România în ultimii ani: momentul Colectiv, moartea Regelui Mihai I şi ce s-a întâmplat după parcursul României la EURO 2024. 

Dacă primele două momente au arătat o solidaritate plecată din tristeţe, al treilea s-a bazat pe bucurie. 

"Nu m-am gândit, dar e interesant. Şi eu am simţit la fel atunci. Am simţit o solidaritate bazată pe necaz, pe tragedie, la Colectiv. Dar la un moment dat această suferinţă s-a transformat într-o atitudine valorică, pentru că s-a îndreptat împotriva corupţiei. Au ieşit zeci de mii de oameni în stradă şi au strigat Corupţia Ucide. Şi-au dat seama că există o cauză care a dus la aşa ceva. Nu ştiu dacă au schimbat ceva, dar au schimbat un guvern. Dacă ar fi continuat, ar fi schimbat mai mult. 

Eu, în 1987, eram la Braşov. Am văzut cu ochii mei ce s-a întâmplat cu revolta muncitorilor. Dacă în loc să dea foc la tablouri şi la steaguri, şi să le arunce în stradă, ca să poată fi arestaţi pentru devastare şi stricarea unor bunuri publice şi pentru deranjarea liniştii publice, ar fi stat acolo o zi, două, trei, ca la Timişoara, şi ar fi blocat guvernarea României, s-ar fi întâmplat mai repede Revoluţia. Observaţi ce înseamnă continuitatea, rezistenţa. Mă uitam cu jale cum se comportau muncitorii de la Steagul Roşu. Ca ţăranii de la 1907. Dădeau foc la draperiile din Consiliul Judeţean. Prin asta se făceau culpabili prin lege. A fost o reacţie nervoasă, în loc să fie un protest politic. 

Iar solidaritatea din timpul funeraliilor regelui Mihai a fost şi acolo un amestec de sentimente şi valori. Noi abia atunci am realizat ce dimensiune formidabilă a avut personalitatea regelui Mihai. De ce? Pentru că stătea pe valori. A trăit toată viaţa pe un set de valori şi a murit cu ele. Valorile morale creştine, astea erau la ele. Mai ţineţi minte ce a spus în Parlament când a împlinit 90 de ani? A spus că România nu a fost primită moştenire de la înaintaşii noştri, ci am luat-o împrumut de la urmaşii noştri, şi va trebui să le-o dăm curată. Un discurs care te cutremură, pentru că pune problema valorilor. 

Ceea ce spuneţi dvs, cu solidaritatea la aceste două evenimente, a fost o combinaţie de sentimente cu valori", a declarat prof. Dumitru Borţun la Fain şi Simplu. 

"Victoria cu Ucraina s-a numit motivaţie. De aceea românii nu participă la vot, la viaţa publică, pentru că democraţia nu le-a dat gratificaţii. Pentru pensionari înseamnă lipsă de bani pentru medicamente, pentru hrană demnă, singurătate. Când aud de democraţie, li se face părul măciucă în cap. La fel şi şomerii. Ce înseamnă asta? Că democraţia nu a devenit un ideal politic pentru români pentru că nu le-a oferit acel 3-0. 

La naţională, am avut un motiv să sperăm în continuare. Guvernanţii trebuie să înveţe din treaba asta. Un popor se conduce dându-i şi satisfacţii, nu doar mărind taxele şi impozitele", a mai declarat prof. Borţun. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel