Ce au dezvăluit mumiile copiilor egipteni
Copiii egipteni ar fi avut o mulțime de probleme medicale, inclusiv malnutriție și defecte de creștere, arată un nou studiu.
Folosind scanări CT (tomografie computerizată) ale întregului corp, o modalitate nedistructivă de a studia obiectele, o echipă internațională de cercetători a examinat rămășițele a 21 de mumii ale unor copii care au murit la vârste cuprinse între 1 și 14 ani.
Echipa a evaluat copiii egipteni antici prin căutarea de semne revelatoare ale afecțiunii, cum ar fi creșterea anormală a craniilor și a oaselor brațelor și ale picioarelor. Această cercetare asupra anemiei în Egiptul Antic „ar putea pune în lumină problemele de sănătate ale societăților antice, inadecvarea dietei și standardele sociale”, a spus Sahar Saleem, profesor de radiologie la Universitatea din Cairo (Egipt) și membru al Egyptian Mummy Project. Saleem nu a fost implicat în studiu.
Copiii egipteni antici era grav afectați de anemii
Șapte dintre mumii, sau 33% dintre cele studiate, au prezentat semne de anemie sub formă de oase îngroșate ale craniului, au descoperit cercetătorii. Astăzi, se crede că anemia afectează 40% dintre copiii cu vârsta de sub 5 ani la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Acest studiu, publicat în International Journal of Osteoarchaeology, este probabil primul de acest gen care analizează prezența anemiei la copiii mumificați. Include mumii de copii din diferite părți ale Egiptului, datând încă din Vechiul Regat (mileniul al treilea î.Hr.) și până în perioada romană (secolul al IV-lea d.Hr.).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News